Jucătorul-cheie în războiul din Siria: Arabia Saudită

374593-abdullah-bin-abdul-aziz-al-saud
374593-abdullah-bin-abdul-aziz-al-saud

Statele Golfului, în frunte cu Arabia Saudită, fac de doi ani eforturi susținute pentru debarcarea președintelui sirian Bashar al-Assad. SUA ar putea avea în Arabia Saudită un sprijin important, dacă se va lua hotărârea intervenției militare în Damasc, arabii punând pe masă ceea ce CIA nu poate oferi: arme și mulți bani.

[caption id="attachment_358162" align="alignleft" width="310"] Regele saudit Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud, împreună cu președintele SUA, Barack Obama[/caption]

Semnalul clar că Arabia Saudită va deveni jucătorul-cheie în conflictul sirian a fost dat de numirea prințului Bandar bin Sultan al-Saud la comanda ostilităților. WSJ scrie că prințul a constituit răscrucea diplomatică dintre SUA și lumea arabă o lungă perioadă, pentru ca ulterior să iasă din peisaj. Nu forțat, și nu pentru totdeauna. Rolul său de operator geopolitic cu mare importanță va fi revigorat acum, când regatul saudit își propune să-i înfrângă pe al-Assad și pe aliații lui, Iran și Hezbollah.

Arabia Saudită ar putea pretinde că acționează pentru binele comun în războiul din Siria, oprind o crimă împotriva umanității. Poziția lor poate fi însă privită și în altă cheie: saudiții încearcă să-și extindă zona de putere în Orientul Mijlociu. Probabil că Statele Unite ale Americii au acest lucru în vedere, dar asta nu-i împiedică să-i includă pe bogații lumii arabe în planurile lor.

Conform unor oficiali ai SUA și ai Orientului Mijlociu, agenți de informații ai Arabiei Saudite, SUA și Iordaniei, dar și ai altor state aliate, și-au unit forțele într-o operațiune secretă cu sediul în Iordania. Acolo ar fi antrenați și înarmați anumiți rebeli sirieni. Iordania neagă informațiile.

Paradoxul Arabiei Saudite

Liderii statelor din Golf îl cataloghează pe Bashar al-Assad drept un dictator, iar despre rebelii sirieni spun că sunt luptători pentru libertate și demnitate. Regimul de la Damasc i-a condamnat constant pe saudiți pentru că sprijină ”teroriștii”.

Aceeași conducători ai lumii arabe îi cataloghează pe susținătorii Frăției Musulmane din Egipt, care protestează împotriva debarcării primului președinte ales în mod democratic al Egiptului, drept ”teroriști”.

O poziție similară a adoptat și premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Presa turcă relatează că armata de la Istanbul a început deja mobilizarea la granița cu Siria. Ministrul de Externe turc, Ahmet Davutoğlu, a declarat că Turcia se va ralia unei coaliții împotriva guvernului de la Damasc, chiar dacă nu se va ajunge la un consens în cadrul Națiunilor Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel