Joia Verde din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în această zi

Joia Verde din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în această zi / Foto: Pixabay, de Geralt
Joia Verde din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci în această zi / Foto: Pixabay, de Geralt

Află în articol ce nu ai voie să faci în Joia Verde.

Joia după Paşte este cunoscută în popor şi ca Joia Verde. În această zi se spune că se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar  și că oamenii nu au voie să muncească pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă şi dăunători în livezi, scrie Alba24.ro

”Joia Rea”, așa cum mai este numită această zi, presupune și un ritual al morţilor. Tradiția spune că o persoană trebuie să care 44 de găleţi cu apă, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete ale casei, iar apa astfel ”sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Ce nu ai voie să faci în Joia Verde. Anulează călătoriile

Potrivit tradiției, este foarte important să nu speli și să nu albești rufe în această zi. Nici munca la câmp nu este permisă. Se spune că dacă oamenii muncesc în grădină sau pe câmp, în acele locuri va crește multă iarbă care va compromite în cele din urmă culturile.

Ai mare grijă și nu îți planifica călătorii în această zi. Se spune că nu este bine să pleci la drum, altfel riști să te rătăcești. Nu ai voie să muncești deloc în Joia din Săptămâna Luminată, altfel vei avea parte de sărăcie. E bine să nu faci nimic în această zi, ca să poți ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.

În această zi sunt și ”Paștile țigănești”

Joia din Săptămâna Luminată este o zi specială pentru rromii din România, pentru că aceștia sărbătoresc ”Paștile țigănești”, o tradiție veche de șapte decenii. Această zi reprezintă un prilej de revedere cu rudele din țară și din străinătate, care vin să asiste la acest eveniment.

Tradiția spune că în această zi se ”fură” fetele frumoase de către viitorii lor soți. Și obiceiul farmecelor legat de cununii s-a păstrat pentru ziua de Joi din Săptămâna Luminată. Este și o zi în care se încearcă rezolvarea conflictelor din familie.

În prima vineri de după Paște, creștinii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Oamenii merg alături de familii la biserică pentru a lua parte la slujba de sfințire a apei, cunoscută sub numele de Aghiasma Mică. Despre Săptămâna Luminată se spune că ne aduce aminte de Rai și de bucuriile lui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel