JOIA MARE. Ce NU trebuie să faci: Săptămâna patimilor

Paște 2019
Paște 2019

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. Tradiţia spune că 5 aprilie 2018, Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, este ziua în care gospodinele vopsesc ouăle în roşu.

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. Folclorul conservă mai multe legende creştine care explică de ce se înroşesc ouăle de Paşte şi de ce ele au devenit simbolul sărbătorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-şi plângă fiul răstignit, a aşezat coşul cu ouă lângă cruce şi acestea s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus. Domnul, văzând că ouăle s-au înroşit, a spus celor de faţă: "De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi".

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. În cultura populară, ziua în care se înroşesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută şi sub denumirea de Joia Mare. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot timpul anului. De asemenea, oamenii cred că ouăle roşii duse la biserică şi sfinţite, dacă sunt îngropate într-o gospodărie, aceasta este ferită de grindină şi piatră.

VEZI ȘI: TRADIŢII de SĂRBĂTORI. Joia Mare: Pască şi cozonac, preparatele vedetă de Paşti

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. În zona rurală există tradiţia ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, să îți speli faţa cu apă nouă sau apă neîncepută în care pun un ou roşu, având credinţa că astfel vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu. După consumarea ouălelor, cojile roşii sunt păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat, crezându-se astfel ca pământul va da rod bun.

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. Ce NU trebuie să faci!

JOIA MARE tradiții și obiceiuri. Există credinţa, în special la sate, că în cursul acestei zile nu este bine să dormi. Se spune că cine doarme în această zi va rămâne leneş un an întreg. Mai grav este dacă doarme o femeie. Aceasta va deveni "Joimăriţa", iar ca pedeapsă, nu va mai fi capabilă de lucru tot anul.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy