Joe Biden va semna o nouă strategie de bioapărare și pregătire pentru viitoarele pandemii

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să semneze astăzi un memorandum de securitate națională care urmărește să se asigure că SUA este pregătită să detecteze și să răspundă la următoarea amenințare virală sau biologică pe scară largă.

Nota va îndruma oficialii din 20 de agenții, inclusiv din comunitatea de informații, să acorde prioritate bioapărării și pregătirii pentru pandemie, potrivit unui înalt oficial al administrației, scrie Politico.

Planul se bazează pe obiectivele stabilite de Biroul de Politică pentru Știință și Tehnologie de la Casa Albă, care se concentrează pe investițiile americane în cercetare și dezvoltare de instrumente care ar ajuta la extinderea sistemelor de avertizare timpurie ale țării.

Implementarea strategiei ar putea dura ani de zile, a declarat luni un alt oficial al administrației, menționând că SUA au nevoie de timp și resurse pentru a dezvolta vaccinuri, medicamente și teste pentru potențial zeci de agenți patogeni.

Un efort de zeci de miliarde de dolari

Guvernul federal încearcă, de asemenea, să dezvolte infrastructura pentru a distribui aceste instrumente americanilor într-un timp relativ scurt în cazul în care ar avea loc un focar. De exemplu, SUA doresc să dezvolte și să producă suficiente vaccinuri pentru a acoperi populația țării în 130 de zile de la apariția unei noi amenințări virale, a spus oficialul.

Dar acest tip de efort va avea nevoie de finanțare semnificativă - zeci de miliarde de dolari - și va necesita probabil ca guvernul federal să colaboreze cu industriile și organizații filantropice. 

Dar anunțul lui Biden vine într-un moment în care administrația se află în negocieri cu parlamentarii de la Capitol Hill cu privire la finanțarea suplimentară pentru luptele interne și globale cu SARS-CoV-2 și variola maimuței. Mulți republicani au respins cererile, punând la îndoială de ce administrația vrea mai mulți bani pentru o luptă care se va încheia, conform semnalului dat anterior de președinte. 

88 de miliarde de dolari pentru combaterea viitoarelor pandemii

În bugetul său pentru 2023, Biden a cerut Congresului 88 de miliarde de dolari pe cinci ani pentru a ajuta la combaterea pandemiilor și a amenințărilor biologice. Finanțarea nu a fost încă aprobată, dar administrația avansează cu planul său expansiv cu ideea că Congresul va semna banii pentru a ajuta țara să se pregătească pentru un alt virus precum Covid-19.

 

Citește și:

Biden nu se uită la bani: A plătit de patru ori mai mult față de costul unei comenzi la mâncare

Preşedintele Joe Biden a plătit joi de aproape patru ori preţul unei comenzi de mâncare mexicană în timpul unei vizite la Los Angeles, în semn de solidaritate cu americanii afectaţi puternic de inflaţie, cu trei săptămâni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului, transmite AFP și Agerpres.

Zâmbind, liderul de la Casa Albă i-a explicat chelnerului că banii în plus ar trebui să fie folosiţi pentru a plăti comanda următorului client.

Angajatul lanţului a dorit iniţial să reducă cu 50% chitanţa preşedintelui Biden ca recompensă pentru misiunea sa în "serviciului publicului". Pentru două quesadilla şi şase taco comandate de Joe Biden şi de câţiva aleşi ai statului California, acesta i-a cerut preşedintelui SUA doar 16,45 dolari.

În loc să accepte gestul, preşedintele democrat, afectat de creşterea bruscă a preţurilor şi care riscă să piardă majoritatea în Congres în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, i-a înmânat bancnote în valoare totală de 60 de dolari.

Un gest de generozitate la doar câteva ore după publicarea celor mai recente cifre ale inflaţiei, care au confirmat pierderea puterii de cumpărare a americanilor.

Preţurile au crescut cu 8,2% în septembrie pe parcursul unui an, conform indicelui preţurilor de consum dat publicităţii joi de Departamentul Muncii. Timp de o lună, între august şi septembrie, inflaţia a crescut cu 0,4%, faţă de o creştere de 0,1% între lunile iulie şi august.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel