Geoană, despre mișcările Rusiei: Există elemente care ne fac să credem că e ceva serios

„Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios", a declarat Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, în contextul mobilizării de forțe militare ruse la granița cu Ucraina.

„Mesajul acesta l-am dat şi cu ocazia Zilei Naţionale, care este momentul cel mai luminos din istoria acestei națiuni mult încercate. Zbatere, agitaţie, sfere de influență, momente de glorie, şi momente de restriște. Aceasta este istoria noastră a românilor. Când şi când, mai apar momente de ruptură. Istoria liniară se rupe şi începe un alt ciclu de competiție internațională, un alt joc. (...)  S-a aliniat galaxia pentru români. Dar acest lucru nu este suficient, este nevoie de al doilea mare ingredient, acela de a avea întotdeauna grijă să întreții, să modernizezi şi să amplifici proiectul naţional. Cele două lucruri merg împreună. Trăim un moment în care istoria iar o ia un pic pe viteză mai mare. (...) E bine să avem opinii diferite, asta este democrația, dar acolo undeva în momentele de cumpănă din istorie a fost nevoie de reinvestiția în proiectul național”, a spus, duminică, Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, în cadrul emisiunii „Punctul de întâlnire” de la Antena 3.

 

Mircea Geoană, despre mișcările Rusiei: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

„Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios", a declarat Mircea Geoană, în contextul mobilizării de forțe militare ruse la granița cu Ucraina.

„Am mai avut în luna iunie, anul acesta, o mobilizare poate similară ca număr de trupe. Dar avem elemente pe care nu le pot comunica public, pentru că sunt mai sensibile, care ne fac să credem că de această dată este vorba de ceva poate mai serios. Spun poate pentru că nu există astăzi niciun indiciu clar despre intenția reală pe care Federația Rusă, președintele Putin, care ia decizia în ultimă instanță, le-ar avea în vedere. Este posibil să fie o variantă de a pune o presiune masivă asupra Ucrainei și indirect asupra Occidentului, poate să fie o formulă hibridă, poate să fie ceea ce am văzut în 2014, o incursiune militară de o anvergură mai mică sau mai mare pe teritoriul suveran al unui stat”, a spus Mircea Geoană.

Joe Biden și Vladimir Putin, videoconferință despre situația tensionată din Ucraina

Mircea Geoană a amintit de discuția telefonică pe care președintele american Joe Bien o va avea, marți, cu președintele rus Vladimir Putin, cu privire la activitățile militare ruse la granița cu Ucraina. Alte subiecte sunt stabilitatea strategică, problemele cibernetice și regionale.

Se crede că peste 94.000 de soldați ruși sunt masați în apropierea granițelor Ucrainei. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că Moscova ar putea planifica o ofensivă militară pe scară largă la sfârșitul lunii ianuarie, citând rapoarte ale serviciilor de informații. Oficialii americani au ajuns la concluzii similare.

Președintele american Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin au avut o singură întâlnire față în față de când Biden a preluat funcția, în ianuarie, la Geneva, în iunie. Ultima dată au vorbit la telefon pe data de 9 iulie. Președintele Joe Biden apreciază discuțiile directe cu liderii mondiali, considerându-le o modalitate de a reduce tensiunile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel