Joe Biden se declară „șocat, revoltat și profund întristat” din cauza morții fostului premier al Japoniei

Asasinarea fostului premier nipon Shinzo Abe este o "tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a declarat vineri preşedintele american Joe Biden, relatează AFP şi Reuters.

"Sunt şocat, revoltat şi profund întristat de vestea că prietenul meu Abe Shinzo, fostul prim-ministru al Japoniei, a fost împuşcat şi ucis în timp ce era în campanie. Aceasta este o tragedie pentru Japonia şi pentru toţi cei care l-au cunoscut", a precizat Biden într-un comunicat.

"Chiar în momentul în care a fost atacat, el era angajat într-o activitate democratică", a adăugat liderul de la Casa Albă.

Shinzo Abe a murit vineri la spital în urma atacului armat care l-a vizat în timpul unui miting electoral.

Biden i-a adus un omagiu în comunicatul său unui om care "şi-a dedicat viaţa poporului japonez". "Violenţa cu arme de foc marchează mereu profund populaţiile care îi sunt victimă", şi-a exprimat el regretul, în contextul în care SUA sunt frecvent îndoliate de astfel de atacuri.

"SUA sunt alături de Japonia în acest moment de doliu", a adăugat Biden.

La rândul său, fostul preşedinte democrat Barack Obama s-a declarat "şocat şi întristat" de asasinarea vechiului său "prieten şi partener". Shinzo Abe "s-a dedicat în acelaşi timp ţării pe care o servea şi extraordinarei alianţe între SUA şi Japonia", a adăugat Obama.

Succesorul său, republicanul Donald Trump, şi-a exprimat regretul pentru "o veste foarte proastă pentru întreaga lume".

Shinzo Abe era un "unificator ca nimeni altul dar, înainte de toate, era un om care iubea şi preţuia magnifica sa ţară, Japonia. Nu va mai exista niciodată unul ca el", a adăugat Trump, potrivit Agerpres.

Reacția lui Vladimir Putin, după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe

Kremlinul a reacționat după aflarea veștii morții lui Shinzo Abe, fostul premier al Japoniei.

Kremlinul și-a transmis condoleanțele în legătură cu asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe. Președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat și el profundul regret, trimițând o telegramă de condoleanțe mamei și soției lui Shinzo Abe. Adresându-se lui Yoko și Akie Abe, liderul rus a menționat rolului lui Shinzo Abe în dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate dintre Japonia și Rusia, numindu-l un om minunat.

"Mâna unui criminal a scurtat viața unui om de stat remarcabil care a condus guvernul Japoniei pentru o lungă perioadă de timp și a făcut multe pentru dezvoltarea relațiilor de bună vecinătate între țările noastre. Am menținut contacte regulate cu Shinzo, în care excelentul său personal și calitățile profesionale s-au manifestat pe deplin. Binecuvântată amintire acestui minunat „Omul va rămâne pentru totdeauna în inimile tuturor celor care l-au cunoscut". Vă doresc ție și familiei tale putere și curaj în fața acestei pierderi grele, ireparabile.", se arată în telegrama postată pe site-ul web al Kremlinului.

Cu puțin timp înainte de trimiterea scrisorii, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, s-a adresat poporului japonez cu un mesaj și a spus că Kremlinul este profund întristat de ceea ce s-a întâmplat.

"Suntem profund întristați de vestea venită din Japonia. Condamnăm în cei mai fermi termeni tentativa de asasinat asupra fostului prim-ministru Abe. De asemenea, condoleanțe întregului popor al Japoniei, pentru că domnul Abe, în primul rând a fost un adevărat patriot al Japoniei. El a apărat întotdeauna interesele țării sale, dar a preferat să o facă la masa negocierilor.", a spus Dmitri Peskov în timpul unei ședințe cu reporterii, scrie dp.ru.

Cine a fost Shinzo Abe

Shinzo Abe, ucis de gloanţe vineri, la Nara, în vestul Japoniei, a bătut recorduri în politica ţării sale, pe care a marcat-o profund, consemnează AFP și Agerpres. Ajuns prima oară în fruntea guvernului în 2006, la vârsta de 52 de ani, el a fost cel mai tânăr prim-ministru din istoria postbelică a Japoniei.

În al doilea mandat de premier, din 2012 până în 2020 - cel mai lung din istoria japoneză contemporană - a dus o politică îndrăzneaţă de relansare economică, în paralel cu o activitate diplomatică intensă. În vara lui 2020, nepopular din cauza modului în care a gestionat epidemia de coronavirus, Abe a recunoscut că are o boală intestinală cronică şi a demisionat la scurt timp după anunţ. 

A fost cunoscut în străinătate mai ales prin politica economică, pentru care s-a inventat termenul de "Abenomics". De la sfârşitul lui 2012, aceasta a combinat flexibilitatea monetară, relansarea bugetară şi reformele structurale şi a produs unele rezultate: creşterea remarcabilă a gradului de ocupare în rândul femeilor şi al vârstnicilor sau recurgerea la migraţie pentru a compensa insuficienţa forţei de muncă autohtone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel