Joe Biden, din Kiev: Rusia să tacă și să-și retragă trupele

Vicepreședintele american Joe Biden a avertizat Rusia să-și retragă trupele de la granița cu Ucraina și a cerut public forțelor pro-ruse din estul țării să elibereze clădirile capturate, altminteri Moscova va fi ținta unor noi sancțiuni economice în zilele următoare.

Biden, cel mai înalt oficial american sosit în Ucraina de la începutul crizei, a lansat aceste avertismente după întâlnirea cu premierul interimar al Ucrainei, Arseni Iațeniuk.

"A venit momentul ca Rusia să tacă și să treacă la fapte - să-și asume angajamentele luate", a spus Biden, citat de WSJ.

"Avem nevoie să vedem acest tip de pași concreți. A rămas puțin timp în care să se facă un progres", a adăugat vicepreședintele SUA.

Joe Biden a aterizat luni după-amiază la Kiev, la o zi distanță de la violențele din estul țării, care s-au soldat cu moartea a trei persoane din rândul separatiștilor pro-ruși. Tot luni, ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a acuzat guvernul de la Kiev că încalcă "flagrant" acordul de la Geneva, care prevede dezarmarea grupurilor înarmate ilegal și eliberare clădirilor capturate ilegal.

Citește și: Joe Biden: SUA vor răspunde unui atac împotriva aliaților NATO

"Ucraina se zbate pentru propriul său viitor", a mai spus Biden, insistând pe ideea integrității teritoriale a Ucrainei. "Nicio națiune nu are dreptul să înșface pur și simplu din teritoriul altei națiuni și nu vom recunoaște niciodată anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia".

Biden a anunțat că SUA vor acorda Ucrainei un pachet financiar de 50 de milioane de dolari, inclusiv 11 milioane de dolari pentru organizarea alegerilor prezidențiale din 25 mai.

Vicepreședintele american s-a adresat marți și parlamentarilor ucraineni, în fața cărora a insistat ca Ucraina să creeze un sistem judiciar de încredere și să-și diversifice sursele de energie.

"Trebuie să luptați cu cancerul corupției care este endemic în sistemul vostru din prezent", a spus Biden.

"Înfruntați probleme foarte dificile și unii ar spune chiar amenințări umilitoare, făcute in mod indirect", le-a spus Biden parlamentarilor ucraineni. "Imaginați-vă unde ați fi putut fi astăzi dacă le-ați fi putut spune rușilor 'Păstrați-vă gazele'. Ar fi fost o altă lume", a mai spus Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel