Joe Biden plasează vicepreşedintei Kamala Harris dosarul migranţilor

Este prima oară când vicepreşedinta SUA este chemată să asume o responsabilitate de primă linie
Este prima oară când vicepreşedinta SUA este chemată să asume o responsabilitate de primă linie

Joe Biden a însărcinat-o miercuri pe vicepreşedinta Kamala Harris să se ocupe de problema delicată a afluxului la graniţa cu Mexic a mii de migranţi, printre care numeroşi minori, informează AFP.

Aceasta este prima oară când vicepreşedinta SUA este chemată să asume o responsabilitate de primă linie. Kamala Harris moşteneşte un dosar ce otrăveşte începutul de mandat al preşedintelui Biden, acuzat de oponenţii săi republicani că a adresat o veritabilă invitaţie la frontieră şi că nu a evaluat situaţia din teren.

'Vă încredinţez o sarcină dificilă', a recunoscut preşedintele la o întâlnire la Casa Albă, apreciind în acelaşi timp că nimeni nu este mai potrivit să se ocupe de acest dosar ca vicepreşedinta sa, fostă senatoare şi procuror general al statului California. Subliniind că a fost în primul rând un efort diplomatic, Joe Biden s-a referit la discuţiile în curs cu Mexic, dar şi cu El Salvador, Guatemala şi Honduras, ţări din care provine majoritatea minorilor care ajung la frontiera americană.

Kamala Harris: O adevărată provocare

'Nu poate fi tăgăduit faptul că această situaţie reprezintă o adevărată provocare', a replicat Kamala Harris, în contextul în care executivul american refuză cu obstinaţie să folosească cuvântul criză. 'Vom aplica legea', a subliniat vicepreşedinta SUA.'Dar trebuie să abordăm şi motivele pentru care oamenii se angajează în această călătorie', a adăugat ea, menţionând necesitatea de a consolida statul de drept şi de a lupta împotriva sărăciei şi a violenţei bandelor de infractori.

Preşedintele  Joe Biden s-a angajat în cadrul campaniei electorale să şteargă 'ruşinea morală şi naţională' moştenită de la predecesorul său, Donald Trump, referire la separarea membrilor a mii de familii de migranţi, dintre care unele încă nu s-au reunit.

Sosirea unui număr semnificativ de minori neînsoţiţi, o realitate

În prezent, deşi copiii nu mai sunt separaţi de părinţi la graniţă, sosirea unui număr semnificativ de minori neînsoţiţi este o realitate. O delegaţie formată din oficiali ai Congresului şi ai Casei Albe urma să se deplaseze miercuri în apropierea graniţei de sud a SUA pentru a vizita un centru de primire din Carrizo Springs, statul Texas.

Executivul a precizat că ministrul sănătăţii a autorizat prezenţa unei camere video în timpul acestei vizite. 'Executivul Biden ţine foarte mult la transparenţă', a indicat Casa Albă, criticată pentru restricţiile impuse pe teren jurnaliştilor. Într-un articol publicat în Washington Post, fotograful John Moore, autorul unei album ce documentează mişcarea migratorie la graniţa cu Mexic, s-a arătat indignat că s-a trecut de la 'toleranţă zero' în administraţia Trump la 'acces zero' în administraţia Biden.

'Actualul executiv a venit cu promisiunea de a face politica migratorie americană mai umană şi mai transparentă. Dar nu îşi ţine promisiunea cu privire la cel de-al doilea punct, aşa că este greu să îţi faci o ideea despre cel dintâi', a scris John Moore. Întrebat miercuri dimineaţă la CBS despre o posibilă vizită personală la frontieră, Kamala Harris a asigurat că se va deplasa în curând, fără a furniza o dată precisă. 'Suntem la putere de mai puţin de 100 de zile. Gestionăm situaţia, îi facem faţă, dar va dura timp', a insistat vicepreşedinta SUA, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel