Joe Biden l-a înfuriat pe Erdogan: Vreau scuze. E istorie pentru mine

Foto: zimbio.com
Foto: zimbio.com

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a solicitat vicepreședintelui american Joe Biden să-și ceară scuze după ce a declarat că Ankara și alte țări din regiune sunt de vină parțial pentru ascensiunea Statului Islamic în Siria și Levant (cunoscut și sub numele de ISIS).

UPDATE 08:00 (duminică): Potrivit unui comunicat al biroului vicepreședintelui SUA, citat de Huffington Post, Joe Biden l-a sunat sâmbătă pe Erdogan pentru a "clarifica" remarcile sale și pentru a-și cere scuze pentru orice "sugestii că Turcia sau alți aliați și parteneri din regiune au aprovizionat sau facilitat intenționat ascensiunea ISIS sau altor extremiști violenți din Siria".

"Dacă Biden într-adevăr a spus asta, este istorie pentru mine", a declarat, sâmbătă, Erdogan, referindu-se la remarcile lui Biden, conform cărora președintele turc i-a mărturisit în timpul unei discuții: "Ai avut dreptate, am lăsat prea multe persoane să treacă (prin Turcia pentru a se alătura ISIS".

Turcia a fost acuzată în mai multe rânduri că a permis jihadiștilor să treacă prin Turcia pentru a lupta împotriva regimului Assad din Siria, flux ce a dus la mărirea numărului de cadre al ISIS. Președintele Erdogan și premierul Davutoglu (fost ministru de Externe) au respins acuzațiile.

Erdogan a susținut că luptătorii străini înarmați - spre deosebire de persoanele cu viză de turiști - nu au intrat în Siria tranzitând Turcia și a adăugat, conform Financial Times: "Dacă într-adevăr a spus (Biden) asta, atunci ar trebui să-și ceară scuze".

Dintre toți oficialii vestici, Joe Biden (cunoscut pentru volubilitatea și gafele sale) a făcut poate cele mai clare sugestii că puterile din Orientul Mijlociu - inclusiv Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar - au sprijinit grupurile jihadiste. "Aliații noștri din regiune au fost cea mai mare problemă a noastră cu Siria", a comentat Biden.

Turcia, trupe terestre în Irak și Siria?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel