EXCLUSIV  Jocul făcut de Erdoğan la SCO, în contextul războiului agravat de Putin. Hartmann, despre mișcările liderului turc și noul context geostrategic

H. D. Hartmann, analist de politică externă, a explicat care este interesul regional al Turciei, având în vedere ridicarea conflictului din Ucraina la un alt nivel.

Analistul de politică externă H. D. Hartmann a explicat cum influențează actualul conflict din Ucraina noile tendințe geopolitice globale și cum redesenarea granițelor ar putea fi pusă în discuție:

„Problema fundamentală pentru Europa nu este numai acest război, care astăzi a intrat într-o nouă fază, prin declarațiile lui Vladimir Putin și Șoigu, cel care a spus că doar 5.900 de soldați ruși au murit în timpul acestui război, în ultimele 6 luni, iar ucraineni 600.000. Mi se pare o diferență nu numai insultătoare la adresa inteligenței noastre, ci și o insultă la adresa morților din Ucraina. Este clar că am intrat într-o nouă fază, iar problema pentru Europa este enormă. Aveam de-a face cu un război care se va intensifica, de largă teritorialitate, prin includerea a aproape 20% din teritoriul Ucrainei și prin intensificare energiei cinetice în acest război.

Problema, însă, rămâne cu noul secol asiatic și cu SCO (Organizația pentru Cooperare de la Shanghai) care, când s-au întâlnit în Uzbekistan, semnele au fost foarte clare că atât China, cât și India, nu doresc să recunoască neapărat războiul de agresiune, dar nu au niciun interes să lupte alături de Occident împotriva efectelor acestui război. Dacă o singură țară din SCO va recunoaște integrarea teritorială de facto a republicilor secesioniste, în acel moment avem o cu totul altă discuție geostrategică, iar principiile fundamentale, construite după 1991, în special după dezmembrarea Iugoslaviei, folosindu-se exemplul excepționalismului kosovar, vor fi toate puse în discuție și anulate. În acel moment vom avea un stat care, prin șantajul războiului, a schimbat granițele instituite după 1990“, a spus H. D. Hartmann

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Putin a decretat „mobilizare parțială“ și a manifestat intenția de a folosi arme nucleare. Hartmann, despre transformarea războiului

Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă, a declarat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.

"Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă", a declarat Erdoğan într-un interviu pentru radiodifuzorul american PBS (citește AICI).

În acest context, H. D. Hartmann a vorbit și despre jocul făcut de președintele turc în încercarea de a consolida puterea regională a Turciei:

„Erdoğan are două mișcări politice care țin de neo-otomanismul său. El se află la crepusculul domniei sale și trebuie să lase moștenire două elemente fundamentale ale neo-otomanismului. Pe lângă declarația fundamentală pe care a făcut-o cu privire la retrocedarea teritoriilor ucrainene de către Federația Rusă, care, de fapt, este un semnal pentru SUA, nu pentru Europa, el a mai făcut o declarație, într-un alt context, despre Uniunea Europeană, pentru că birocrația UE a încercat să-l tragă de urechi pentru că s-a întâlnit cu Rusia în Uzbekistan. El a spus: Păi cum, ne-ați batjocorit zeci de ani cu intrarea Turciei în Uniunea Europeană și acum ne cereți socoteală? Turcia nu dă socoteală Uniunii Europene!

Aceste două planuri sunt legate de aceeași idee, neo-otomanismul turc. Turcia are cu totul alte planuri politice, dar în privința Rusiei, cu privire la retrocedarea teritoriilor Ucrainene, Erdoğan a discutat direct cu Statele Unite ale Americii, pentru că el nu are încredere în UE, dar rămâne aliat în interiorul NATO, un aliat al SUA. Aceste două declarații par contradictorii, dar, de fapt, slujesc interesului neo-otoman al Turciei“, a conchis, la DC News, analistul de politică externă H. D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI    -    Unde ar putea lovi Rusia cu rachete nucleare. Colonelul (r) Ion Petrescu: Putin a pus pe masă ultimele sale opțiuni. Mai ține cont doar de diplomația americană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel