Joaquin Navarro-Valls, "vocea" papei Paul Ioan al II-lea a murit

Doliu
Doliu

Spaniolul Joaquin Navarro-Valls, care a fost timp de aproape un sfert de secol purtătorul de cuvânt al papei Ioan Paul al II-lea, a murit miercuri seara, la Roma, la vârsta de 80 de ani, au anunțat Vaticanul și organizația Opus Dei.

Primul laic numit vreodată în acest post, Joaquin Navarro-Valls, a fost licențiat în medicină și psihiatrie, specialități în care nu a profesat niciodată, înainte de a deveni jurnalist. De asemenea, a fost membru al Opus Dei, instituție conservatoare influentă în cadrul Bisericii Catolice.

În 1984, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe Navarro-Valls în funcția de purtător de cuvânt al Vaticanului și i-a dat acces direct la cercul său interior într-o măsură de care niciun purtător de cuvânt papal nu a mai beneficiat înainte sau după aceea, scrie Reuters.

Naverro-Valls a devenit o celebritate, o personalitate media mondială care apărea adesea la televizor pentru a explica învățăturile catolice într-un limbaj simplu.

Ioan Paul al II-lea l-a folosit uneori pe Navarro pentru misiuni sensibile, ocolind diplomații proprii ai Vaticanului. În 1988, el a mers în Cuba pentru a negocia direct cu Fidel Castro pentru depășirea obstacolelor în legătură cu vizita istorică a papei în țara comunistă. În timpul unei conversații care a durat toată noaptea, punctată de trabucuri și rom, Navarro-Valls l-a convins pe Castro să restabilească Crăciunul ca sărbătoare națională, care fusese suprimată după revoluție, amintește agenția britanică de presă.

În ultima perioadă a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, marcată de boala capului Bisericii Catolice, Joaquin Navarro-Valls a devenit practic singura sursă de informare de la Vatican, scrie AFP, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel