EXCLUSIV  Jigniri ale ambasadei Rusiei față de MS Margareta a României. Daniel Gheorghe: Plan de tensionare a relațiilor regionale

Deputatul PNL de Ilfov, Daniel Gheorghe, a oferit un punct de vedere legat de scandalul declanșat de jignirile răspândite în spațiul public, de ambasada Rusiei, la adresa MS Margareta a României.

Daniel Gheorghe a fost întrebat de ce crede că a reacționat atât de dur ambasadorul Rusiei la București, legat de afirmațiile făcute de Custodele Coroanei Române, Margareta a României, la seara regală a corpului diplomatic de săptămâna trecută.
 
”Am văzut cum, tot mai des, ambasada Rusiei la București, fie tot caută să lanseze o serie de invective la adresa României și a memoriei istorice românești, cu mai multe ocazii, cum s-a întâmplat foarte des de când acest domn Kuzmin este ambasador aici, la București. Fie avem de a face cu o formă ”diplomatică” de provocare a unui scandal, pentru că nu înțeleg această reacție care nu este una să fie menținută în canoanele unui discurs decent și să facă cinste dialogului diplomatic internațional.


Avem de-a face cu un atac trivial, josnic și încă o dovadă a faptului că ambasada Rusiei la București care, atenție, reprezintă guvernul Rusiei, nu vorbim de un ONG, sau de un om politic din Rusia sau partid politic din Federația Rusă, ci reprezintă poziția oficială a guvernului Federației Ruse. Tot încearcă să lanseze astfel de subiecte care, în cazul de față, avem de a face cu un limbaj care excede oricărei limite de înțelegere a unui dialog internațional.”, a spus Daniel Gheorghe pentru dcnews.ro.



Plan de tensionare a relațiilor regionale



”Ținând cont că nu este prima provocare de acest tip și ținând cont că aceste intervenții fac parte dintr-un plan de tensionare a relațiilor regionale, cred că președintele și Ministerul Afacerilor Externe au toate argumentele necesare pentru a declara persona non-grata pe Valery Kuzmin și expulzarea sa din țară. Mi se pare inadmisibil, nu este prima scăpare pe care ambasada Rusiei o face. Știm foarte bine că a fost jignită memoria în dese rânduri, ceea ce înseamnă memoria tragediei regimului totalitar comunist, memoria tragediei românilor basarabeni și a ocupației sovietice. Nu este prima dată, iar acest limbaj pe care Valery Kuzmin l-a avut la adresa MS Margareta, Custodele Coroanei Române, mi se pare mult, mult sub nivelul a ceea ce ar trebui să reprezinte statura unui înalt reprezentant diplomatic acreditat la București. Cred că Federația Rusă ar trebui să-și revizuiască ceea ce înseamnă calitatea și capacitatea de reprezentanți la București pe linia diplomatică a ambasadei și cred că nu face bine deloc că România tolerează constant astfel de scăpări și nu le-aș spune doar scăpări pentru că, iată, ele vin într-o cavalcadă, a patra sau a cincea oară, când vedem o intervenție în spațiul public asumată de ambasada Federației Ruse ori de ambasadorul Kuzmin personal care aduce jigniri și insulte la adresa poporului român, la adresa simbolurilor naționale ale României și la adresa unor personalități de cel mai înalt nivel.”, a mai spus deputatul referindu-se la motivarea măsurii de declarare a lui Valery Kuzmin, persona non-grata.



Declararea persona non-grata a lui Kuzmin, o măsură legală



”Sunt profund revoltat de acest mod trivial. În politica internațională, în cazul unor derapaje care depășesc cu mult limitele limbajului diplomatic sau care pot aduce prejudicii în ceea ce înseamnă stabilitatea relațiilor între țări și capacitatea unor națiuni de a comunica pe canalele diplomatice și de a coopera pe scena politicii internaționale, indiferent de cine vorbim și pe ce continent ne aflăm, este o procedură standard, o procedură legală, o procedură ce este stipulată în dreptul internațional și, de care foarte multe națiuni, au uzat în momente în care, iată, avem de-a face inclusiv cu ambasadori care întrec măsura, pentru că domnul Kuzmin a dovedit că nu are limite și întrece măsura. Nu este prima dată, nici a doua oară, când vedem astfel de derapaje, iar România nu poate sta cu mâinile sân. Vorbim aici, pur și simplu, de niște măsuri legale, firești, niște măsuri care să dea acea brumă de demnitate națională pe care, din păcate, o regăsim din ce în ce mai rar în ceea ce înseamnă politica externă românească, pe care o cunoaștem cu toții, că este ezitantă, este destul de temătoare și încearcă să facă pe plac tuturor și mai puțin să reprezinte interesele României în lume.”, a completat Daniel Gheorghe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel