Jesús López-Cobos a murit răpus de cancer

Doliu
Doliu

Şeful de orchestră spaniol Jesús López-Cobos a decedat vineri în capitala Germaniei, răpus de cancer la vârsta de 78 de ani, scrie AFP.

Jesús López-Cobos va fi înmormântat la Toro, un sat medieval cu 9.000 de locuitori din regiunea Castilia şi Leon (nord-vest), localitate în care s-a născut, a precizat agenţia Conciertos Vitoria. 

Primarul din Toro a anunţat trei zile doliu în urma decesului dirijorului. 

Format la Conservatorul din Viena, Lopez Cobos s-a aflat, ocazional, în fruntea celor mai bune orchestre ale lumii - în special orchestrele filarmonice din Viena şi Berlin sau Orchestra Simfonică din Londra - atunci când nu dirija la Scala din Milano sau la Metropolitan Opera din New York. 

Primul său concert

Primul sau concert datează din 1978, la Londra. Ulterior, s-a transferat la Opera din Berlin unde a activat şi ca director general (1981-1990), la Madrid, unde a dirijat Orchestra Naţională a Spaniei (1984-1988), apoi la Cincinatti (1990-2000), în statul american Ohio. 

În Spania, în 1981, la vârsta de 41 de ani, a primit prestigiosul premiu Prinţul Asturiei pentru Artă. De asemenea, a activat ca regizor muzical la Teatro Real, în perioada 2003 - 2008. 

Ministrul spaniol al Culturii, mesaj

"Spania pierde una dintre cele mai mari nume ale muzicii mondiale", a declarat vineri ministrul Culturii, Inigo Mendez de Vig. 

Foarte solicitat, Jesús López-Cobos a avut o activitate ferventă până la moartea sa, activând în Japonia, China şi Statele Unite. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel