Jesús López-Cobos a murit răpus de cancer

Doliu
Doliu

Şeful de orchestră spaniol Jesús López-Cobos a decedat vineri în capitala Germaniei, răpus de cancer la vârsta de 78 de ani, scrie AFP.

Jesús López-Cobos va fi înmormântat la Toro, un sat medieval cu 9.000 de locuitori din regiunea Castilia şi Leon (nord-vest), localitate în care s-a născut, a precizat agenţia Conciertos Vitoria. 

Primarul din Toro a anunţat trei zile doliu în urma decesului dirijorului. 

Format la Conservatorul din Viena, Lopez Cobos s-a aflat, ocazional, în fruntea celor mai bune orchestre ale lumii - în special orchestrele filarmonice din Viena şi Berlin sau Orchestra Simfonică din Londra - atunci când nu dirija la Scala din Milano sau la Metropolitan Opera din New York. 

Primul său concert

Primul sau concert datează din 1978, la Londra. Ulterior, s-a transferat la Opera din Berlin unde a activat şi ca director general (1981-1990), la Madrid, unde a dirijat Orchestra Naţională a Spaniei (1984-1988), apoi la Cincinatti (1990-2000), în statul american Ohio. 

În Spania, în 1981, la vârsta de 41 de ani, a primit prestigiosul premiu Prinţul Asturiei pentru Artă. De asemenea, a activat ca regizor muzical la Teatro Real, în perioada 2003 - 2008. 

Ministrul spaniol al Culturii, mesaj

"Spania pierde una dintre cele mai mari nume ale muzicii mondiale", a declarat vineri ministrul Culturii, Inigo Mendez de Vig. 

Foarte solicitat, Jesús López-Cobos a avut o activitate ferventă până la moartea sa, activând în Japonia, China şi Statele Unite. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel