Jens Stoltenberg: Toți membrii NATO sunt de acord că Ucraina va deveni membru al alianței

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Toți aliații NATO sunt de acord că „Ucraina va deveni membru al alianței”, a declarat joi secretarul general Jens Stoltenberg.

„Toți aliații sunt de acord că ușa NATO este deschisă pentru noi membri”, a declarat Stoltenberg reporterilor înainte de o reuniune informală a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo. „Nu este treaba Moscovei să aibă un drept de veto împotriva extinderii NATO”, a mai spus Jens Stoltenberg, potrivit CNN.

Chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței, iar NATO a insistat că nu este parte a conflictului, blocul a jucat un rol esențial în susținerea Kievului, donând miliarde de dolari în ajutor militar și alte tipuri de sprijin.

Joi, Stoltenberg a declarat că cea mai importantă sarcină a NATO este de a se asigura că Ucraina învinge în războiul împotriva Rusiei și de a împiedica conflictul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei. „Acesta este motivul pentru care ne-am sporit prezența majoră în liniile de est pe teritoriul NATO”, a spus el.

Aderarea Finlandei la alianță a marcat o schimbare majoră în peisajul de securitate din nord-estul Europei, dublând frontiera NATO cu Rusia.

De asemenea, Suedia a solicitat să adere la bloc la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei, cu sprijinul unei majorități covârșitoare a membrilor NATO – dar aderarea sa a fost până acum împiedicată de Turcia și Ungaria.

Turcia a acuzat Suedia că adăpostește membri ai unor grupări teroriste, ceea ce Stockholm neagă, în timp ce Ungaria a susținut că Suedia s-a comportat ostil față de guvernul său.

Stoltenberg a declarat joi că va merge în curând în capitala turcă Ankara pentru a discuta despre aderarea Suediei la NATO, cu toate că nu a precizat momentul.

„Mesajul meu este că aderarea Suediei, aderarea cu drepturi depline la NATO, este bună pentru Suedia, este bună pentru țările nordice, este bună pentru Norvegia, pentru regiunea baltică, dar este bună și pentru întregul NATO”, a spus el.

VEZI ȘI: Aderarea Ucrainei la NATO provoacă divergențe între statele membre, recunoaște Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut miercuri că membrii Alianţei sunt divizaţi în problema aderării Ucrainei, chestiune ce va figura pe agenda viitorului summit al organizaţiei, preconizat să aibă loc în iulie, la Vilnius, relatează AFP.

'Cu privire la această problemă există două puncte de vedere diferite în cadrul Alianţei', a admis Jens Stoltenberg într-o intervenţie în faţa German Marshall Fund of The United States la Bruxelles, amintind că 'luarea deciziei în cadrul NATO se face prin consens'.

'Voi avea în cursul zilei câteva convorbiri telefonice asupra căii de urmat şi a modului de a răspunde la ambiţiile Ucrainei în vederea aderării sale la NATO', a precizat el.

'Nimeni nu este în măsură să vă spună exact care va decizia finală a summitului de la Vilnius cu privire la această problemă', a mai spus el. SUA şi numeroşi alţi aliaţi refuză să meargă mai departe de Declaraţia de la Bucureşti, au subliniat pentru AFP mai mulţi diplomaţi din cadrul Alianţei.

Citește continuarea pe: https://www.dcnews.ro/aderarea-ucrainei-la-nato-provoaca-divergente-intre-statele-membre-recunoaste-stoltenberg_917466.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel