Jean Guillou a murit. Doliu în muzica mondială

Organistul şi compozitorul francez Jean Guillou, care a evoluat în cele patru colţuri ale lumii şi a fost titular timp de peste o jumătate de secol la marea orgă a bisericii pariziene Saint-Eustache, a decedat sâmbătă, în capitala Franţei, la vârsta de 88 de ani, relatează AFP citând un anunţ publicat duminică de soţia sa.

"El a fost foarte prezent până la sfârşit, foarte lucid", a declarat Suzanne Guillou, soţia compozitorului timp de 39 de ani. "Nu trăia decât pentru muzică. Îşi făcea griji pentru concertele sale programate până în 2020", a adăugat ea.

Organistul urma să susţină concerte importante, printre acestea numărându-se cel din Italia, programat la 15 februarie, dar şi la 5 aprilie în Marsilia, şi la 21 mai în Roma.

Concertist de renume mondial, compozitor prolific, pedagog şi realizator de orgi, muzicianul a fost titular între anii 1963 şi 2015 la orga bisericii Saint-Eustache, una dintre cele mai prestigioase din Franţa. Însă, considerându-se prea puţin respectat, Guillou a luat decizia de a renunţa la această funcţie, potrivit AFP.

"Cred că muzica nu are nimic de-a face cu religiile. Întotdeauna am susţinut că orga trebuie să fie scoasă din biserici şi să i se dea o altă viaţă", a mărturisit compozitorul într-un interviu acordat agenţiei franceze în 2015.

În 2010, organistul şi compozitorul francez a refuzat "Legiunea de onoare", cea mai înaltă distincţie franceză, pe care a considerat-o inadmisibilă "într-o perioadă în care locul muzicii aşa-numite savante sau clasice este diminuat de toate organismele oficiale".

Jean Guillou s-a născut în Angers, în vestul Franţei, în 1930, iar recunoaşterea activităţii sale a venit din străinătate. Format la Conservatorul din Paris, muzicianul a luat rapid drumul Lisabonei unde a predat orga, apoi s-a îndreptat către Berlin, locul în care a compus primele sale opere, dar şi spre Zurich unde a avut sute de elevi.

În urma sa au rămas numeroase transcripţii pentru orgă şi o importantă colecţie de compoziţii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel