Jean-Claude Juncker, candidatul PPE la preşedinţia Comisiei Europene

Jean-Claude Juncker a fost ales candidatul Partidului Popular European pentru preşedinţia Comisiei Europene, în cadrul summit-ului popularilor de la Dublin, decizie aşteptată după ce cancelarul Angela Merkel şi-a declarat public suportul pentru fostul premier al Luxemburgului.

Juncker a fost ales de popularii europeni în detrimentul comisarului european francez Michel Barnier.

Jean-Claude Juncker a fost timp de 18 ani premier al Luxemburgului, dar în 2013 şi-a dat demisia după ce a fost acuzat că nu a putut ţine în frâu serviciile secrete, implicate într-un scandal privind interceptări ilegale.

Luxemburghezul va disputa funcţia de preşedinte al Executivului european cu reprezentantul socialiştilor, Martin Sculz, şi cu candidatul liberalilor, Guy Verhoftadt.

Alegerile europene de anul acesta, ce vor avea loc între 22 - 25 mai, sunt primele desfăşurate sub auspiciile Tratatului de la Lisabona, care stipulează că alegerea şefului Comisiei este direct influenţată de rezultatul alegerilor europarlamentare.

Concret, dacă alegătorul român votează cu PSD, de exemplu, acesta îl alege implicit şi pe candidatul socialiştilor la şefia CE, Martin Schulz.

Legătura directă dintre alegerile europarlamentare şi alegerea preşedintelui Comisiei Europene este descrisă însă printr-o formulă ambiguă, care a creat polemici şi divergenţe între liderii europeni. Cancelarul Angela Merkel a declarat, recent, că nu vede o legătură automată între europarlamentare şi alegerea şefului CE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel