Japonia, REACŢIE ameninţare Coreea de Sud: SCUT antirachetă

Guvernul japonez dă undă verde consolidării scutului antirachetă cu baterii americane Aegis.

Guvernul japonez a aprobat marţi desfăşurarea viitoare în ţară a dispozitivului terestru de interceptare a rachetelor Aegis Ashore cu baterii ale armatei americane, pentru a contracara mai bine un posibil atac cu rachete balistice din partea Coreii de Nord, informează AFP şi Reuters.

"Dezvoltarea programelor nuclear şi balistic ale Coreii de Nord a intrat într-o nouă fază de ameninţare, care este mai gravă şi iminentă pentru ţara noastră", a justificat guvernul după o reuniune a cabinetului.

O propunere pentru construcţia a două baterii Aegis Ashore a fost aprobată de cabinetul prim-ministrului Shinzo Abe.

Siturile fără rachete vor costa cel puţin 2 miliarde de dolari şi nu este probabil să fie operaţionale până în 2023 cel mai devreme, au declarat anterior pentru Reuters surse familiare cu acest plan.

Două rachete nord-coreene au survolat teritoriul japonez în acest an, iar Phenianul a ameninţat că va "scufunda" arhipelagul nipon. La sfârşitul lunii noiembrie, regimul comunist a testat o nouă rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care s-a prăbuşit în Marea Japoniei.

Scutul antirachetă cu baterii americane Aegis

Tokyo intenţionează să introducă sistemul Aegis Ashore în două locuri diferite pentru a acoperi întregul arhipelag.

Acest dispozitiv cu radare puternice va completa sistemele antibalistice actuale din Japonia, ce conţin deja rachete americane ghidate interceptoare SM-3, lansate de pe nave, şi rachete sol-aer Patriot PAC-3.

"Navele trebuie să se întoarcă regulat la bazele lor (...). Dar, cu o desfăşurare terestră, vom putea opera aproape 24 de ore din 24, şapte zile pe săptămână", a pledat un responsabil al Ministerului Apărării.

Cu toate acestea, implementarea Aegis Ashore ar putea dura ani de zile. Acordul de achiziţie trebuie încă semnat cu Statele Unite şi costul total al instalaţiei s-ar putea ridica la 200 miliarde de yeni (1,5 miliarde de euro). Sâmbătă, cotidianul economic Nikkei, citat de Agerpres, a anunţat că guvernul japonez planifică un buget record de apărare de 5.190 de miliarde de yeni (peste 39 miliarde de euro) pentru următorul an fiscal 2018/19, în special pentru finanţarea implementării sistemului Aegis Ashore.

Modificarea Constituţiei

Ministrul japonez al apărării, Itunori Onodera, a declarat recent că ţara sa intenţionează să cumpere de la aliatul american rachete de croazieră cu o rază de acţiune de aproximativ 900 de kilometri, suficientă pentru a ajunge în Coreea de Nord.

O astfel de decizie ar fi extrem de controversată, deoarece constituţia pacifistă a Japoniei interzice folosirea forţei pentru soluţionarea litigiilor internaţionale. Însă prim-ministrul naţionalist japonez Shinzo Abe nu-şi ascunde intenţia de a revizui constituţia pentru a extinde marja de manevră a forţelor de autoapărare japoneze.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel