Japonia prelungeşte durata de viaţă a reactoarelor nucleare. Legea a fost votată

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Japonia a votat o lege care prelungeşte durata de viaţă a reactoarelor nucleare la peste 60 de ani.

Miercuri, Parlamentul Japoniei a adoptat o lege care prevede prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare la peste 60 de ani, măsură menită să îmbunătățească securitatea aprovizionării cu energie electrică a ţării. În același timp, aceasta reprezintă o modalitate care ajută statul nipon să-și ducă la îndeplinire obiectivele climatice, potrivit AFP.

Prin adoptarea acestei măsuri va fi posibilă excluderea din durata totală de funcţionare a perioadelor de oprire a reactoarelor pentru ca acestea să fie puse în conformitate cu noile norme de securitate nucleară adoptate de statul japonez în urma catastrofei nucleare de la Fukushima din 2011 sau din alte motive legate de dispoziţii judecătoreşti provizorii.

După şocul energetic declanșat după izbucnirea războiului din Ucraina, Premierul Fumio Kishida a anunțat măsurile în vara anului trecut pentru a relansa energia nucleară în ţară.

Autoritatea japoneză pentru securitate nucleară (NRA) a fost de acord cu această măsură.

Potrivit noii legislații, NRA are datoria de a inspecta reactoarele cel puţin o dată la zece ani, dacă acestea au funcționat 30 de ani. După ce un tsunami a provocat dezastrul de la centrala Fukushima, parcul nuclear al Japoniei a fost oprit.

Japonia deține 33 de reactoare operaţionale, iar dintre acestea doar 10 au fost repornite între timp. A fost necesar ca acestea să fie ridicate la nivelul standardelor de siguranţă mult mai ridicate. În Japonia, astăzi, funcționează nouă reactoare, toate acestea fiind amplasate în partea de vest sau sud-vest a țării, scrie Agerpres.

VEZI ȘI: Coreea de Nord a lui Kim Jong Un anunţă lansarea unui 'satelit', afirmă Tokyo

Coreea de Nord a informat Tokyo despre lansarea unui satelit în săptămânile următoare, a anunţat luni paza de coastă japoneză, un proiect care, potrivit guvernului nipon, ar trebui, totuşi, să implice un tir de rachetă balistică, notează AFP.

Phenianul a făcut cunoscut gărzii de coastă japoneze că va fi lansată o rachetă între 31 mai şi 11 iunie şi ar urma să cadă într-o zonă de lângă Marea Galbenă, Marea Chinei de Est şi estul Insulei Luzon din Filipine a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt la pazei de coastă. ... Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel