Japonia, investiție uriașă pentru crearea rachetelor cu rază lungă de acţiune, pe fondul intensificării ameninţărilor militare din regiune

Japonia, investiție uriașă pentru crearea rachetelor cu rază lungă de acţiune, pe fondul intensificării ameninţărilor militare din regiune / Foto: Pixabay, de DiceME
Japonia, investiție uriașă pentru crearea rachetelor cu rază lungă de acţiune, pe fondul intensificării ameninţărilor militare din regiune / Foto: Pixabay, de DiceME

Japonia intenționează să aloce miliarde de dolari pentru crearea rachetelor cu rază lungă de acţiune.

Japonia intenţionează să aloce circa 37 miliarde de dolari în următorii cinci ani pentru dezvoltarea şi desfăşurarea de rachete cu rază lungă de acţiune, pe fondul intensificării ameninţărilor militare din regiune, relatează Agerpres, citând Kyodo şi dpa.

Autorităţile de la Tokyo vor să deţină o "capacitate de contraatac" în faţa creşterii puterii militare a Chinei şi a lansărilor repetate de rachete balistice ale Coreei de Nord.

Potrivit unor relatări anterioare din media, Japonia are în vedere de asemenea achiziţionarea de rachete de croazieră de la puterea sa protectoare, Statele Unite ale Americii.

Ce arme vrea să dezvolte Japonia



Circa un trilion de yeni din totalul prevăzut vor fi folosiţi pentru extinderea capacităţii de rachete ghidate antinavă şi diversificarea platformelor de lansare a proiectilelor. Alţi 800 de miliarde de yeni vor fi cheltuiţi pe dezvoltarea de arme hipersonice cu planare pentru apărarea insulelor izolate din sud-vestul Japoniei şi de rachete hipersonice dificil de interceptat, au menţionat surse pentru Kyodo.

În plus, guvernul va utiliza diferite tipuri de drone, inclusiv ofensive pentru eliminarea intruşilor şi unele capabile să funcţioneze în mediu subacvatic.

Guvernul intenţionează să includă ideea controversată a dobândirii acestei capacităţi de contraatac, care îi va permite Japoniei să ţintească şi să anihileze rachete inamice înainte de lansarea lor de pe teritorii străine, în Strategia de Securitate Naţională ce urmează să fie examinată în cursul acestei luni.

Achiziţia de arme ofensive, controversată în Japonia



Achiziţia de astfel de arme ofensive este controversată în Japonia dată fiind Constituţia sa pacifistă de după război. Politica de securitate niponă s-a concentrat până acum exclusiv pe apărare.

Totuşi, pe fondul situaţiei de securitate tot mai tensionate, această ţară, care face parte din G7, grupul celor mai dezvoltate economii, vrea să-şi sporească drastic capacităţile de apărare. Partidul premierului Fumio Kishida vizează o majorare a bugetului apărării pentru a ajunge la cel puţin 2% din PIB, în următorii cinci ani, în condiţiile în care acesta a fost plafonat mult timp la circa 1% din produsul intern brut.

Alertă în Japonia: Coreea de Nord a lansat luni aproximativ 130 de obuze de artilerie spre Marea Japoniei și Marea Galbenă

Potrivit agenției de presă Yonha, Coreea de Nord a lansat luni aproximativ 130 de obuze de artilerie spre Marea Japoniei și Marea Galbenă la aproximativ 14:59 p.m., ora locală (5:59 GMT) din regiunea Kumgang, provincia Kangwon și din Capul Jangsan din provincia Hwanghae de Sud.

Obuzele au căzut în zonele tampon maritime, care sunt de facto o graniță maritimă ce a fost stabilită în 2018, potrivit Urdu Point.

Șefii de stat major ai Japoniei (JCS) au trimis mesaje părții nord-coreene cerând încetarea imediată a provocărilor care încalcă acordul militar intercoreean. Potrivit Yonhap, armata sud-coreeană monitorizează acțiunile Coreei de Nord în cooperare cu Statele Unite. Vezi mai mult AICI.

VEZI ȘI: Coreea de Nord : "Îi avertizăm încă o dată pe neruşinaţi şi pe idioţi. Sancţiunile disperate şi presiunea vor alimenta furia și ostilitatea”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel