James Pettit, ambasador SUA la Chişinău: Corupţia, principala problemă

James D. Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău
James D. Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău

Ambasadorul SUA la Chişinău a declarat că în Republica Moldova corupţia, principala problemă pentru dezvoltarea ţării.

Corupţia reprezintă principala problemă şi impediment în dezvoltarea pe mai departe a Republicii Moldova, a declarat miercuri seara ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, invitat la postul de televiziune NTV Moldova, informează portalul IPN.

'Corupţia se observă peste tot, nu doar la nivel de guvern. Este în mediul de afaceri, la toate nivelurile', a afirmat şeful misiunii diplomatice americane. Este dificil de schimbat mentalitatea populaţiei, de aceea trebuie modificată structura instituţiilor în sine şi trebuie aplicate metode care să împiedice actele de corupţie, a opinat James Pettit, potrivit căruia corupţia în Republica Moldova a fost moştenită de la Uniunea Sovietică.

În urmă cu patru ani, o fraudă de proporţii de peste un miliard de dolari zguduia sectorul bancar al Republicii Moldova, ceea ce a erodat credibilitatea clasei politice locale şi a provocat proteste în masă, decredibilizând forţele proeuropene de la putere. Ambasadorul SUA a menţionat de asemenea că în ultimul an a văzut puţine reforme în Republica Moldova şi guvernul a conceput diverse proiecte de legi care nu corespund în totalitate standardelor europene, cerinţelor Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Acordului de asociere cu UE.

[citeste si]

În schimb, a spus el, s-au înregistrat numeroase succese la nivel de reforme în sectorul economic. Există un potenţial enorm pentru dezvoltarea de mai departe a turismului, a apreciat James Pettit. În 2018, Statele Unite ale Americii vor acorda aproximativ 30 de milioane de dolari pentru diferite direcţii de dezvoltare a Republicii Moldova, a anunţat ambasadorul american. 'Scopul principal al acestui sprijin financiar este creşterea economică', a afirmat diplomatul. Potrivit lui, creşterea economică soluţionează multe alte probleme cu care se confruntă un stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel