IZVORUL TĂMĂDUIRII 2018. Superstiția care dă fiori

În fiecare an, în prima vineri de după Paști, Biserica Ortodoxă prăznuiește sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. 

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, care mai este numită şi Vinerea Luminată, iar popular – Fântâniţa sau Vinerea Scumpă – este însoţită la români de nenumărate tradiţii şi obiceiuri. În 2018, credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii vineri, 13 aprilie. Potrivit tradiției, la puțin timp înainte de ajunge împărat, Leon cel Mare s-a plimbat printr-o pădure de lângă Constantinopol. Acolo, el a întâlnit un bătrân orb care i-a cerut să-i dea apă și să-l ducă în cetate. Leon a căutat în zadar un izvor pentru a-l ajuta pe bătrânul sărman. Ulterior, Leon a auzit-o pe Fecioara Maria spunându-i: „Nu este nevoie să te ostenești, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure și luând cu mâinile apă tulbure potolește setea orbului și apoi unge cu ea ochii lui cei întunecați".

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Leon a ascultat-o pe Fecioara Maria și a reușit să găsească un un izvor din care să îi dea orbului să bea apă. Mai mult, cu acea apă, Leon l-a spălat pe față pe bătrân, iar acesta a început să-și recapete vederea.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. După ce a ajuns împărat, Leon a ctitorit o biserică lângă acel izvor miraculos, potrivit calendarulortodox.ro. Pe vremea lui Iustinian, pe când acesta suferea de o maladie gravă, împăratul s-a vindecat după ce a băut apă din acel izvor. Conform credincioșilor, de-a lungul timpului, acest izvor a vindecat foarte mulți bolnavi.  

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Ortodocșii se duc la biserică pentru a participa la slujba de sfințire a apei, care poartă numele de Aghiasma Mică. După ce preotul sfințește apa, acesta îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă troparul: „Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivinic dăruiește și cu crucea Ta păzește pe poporul tău". Conform tradiției populare, agheasma alungă spiritele rele și necazurile.

[citeste si]

IZVORUL TĂMĂDUIRII. În zonele rurale, oamenii obişnuiesc în această zi să îşi ude vitele cu apă sfințită pentru a fi sănătoase. Unii spun că este interzisă orice treabă fizică. Cine nu calcă rufe, nu spală, nu sapă şi nu face curăţenie în prima vineri de după Paşte, va avea un loc asigurat în Rai. Iar cine lucrează va fi lovit de boală.

În unele zone, se spune că femeile pot lăsa în biserică, peste noapte, de joi spre vineri, un vas cu apă, pe care să-l recupereze după slujbă, iar dacă se spală cu apa respectivă scapă de numeroase necazuri. Mai există regiuni în care oamenii cred că cine pune, de Izvorul Tămăduirii, un vas cu apă sub un nuc sau un soc şi găseşte pământ pe fundul recipientului, nu va mai avea multe zile de trăit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel