EXCLUSIV  Ivan Patzaichin nu merită uitat! Birocrația ne cam încurcă, dar în maximum doi ani vom avea o casă memorială a acestuia

Ivan Patzaichin nu merită uitat.

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23, comuna Crișan, județul Tulcea, ca fiu al lui Vicol și Alexandra. S-a născut în ziua în care în satul său se sărbătorea Hramul Bisericii din Mila 23, iar părinții săi au decis să-i dea numele de Ivan, sfântul zilei respective. Până la plecarea sa la București, viața lui s-a petrecut între Mila 23 și Sulina (unde își petrecea vacanțele la bunici) și, uneori, Tulcea. Începând de la vârsta de 16 ani a fost încadrat ca ajutor de pescar, ajutându-l pe tatăl său.

Ivan Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.



Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestuia, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de ofiţer.


În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler. A murit în 2021.

Când va fi gata casa memorială

Ivan Patzaichin a fost un exemplu de talent şi profesionalism pentru multe generaţii de sportivi români. Rahău Silviu Florin, primarul comunei Crişan, a spus că în maximum doi ani vom avea o casă memorială pentru acest mare sportiv.

„Asociația Ivan Patzaichin are în proiect să facă o casă memorială a acestuia. Depinde de birocrație, dar eu cred că în maximum doi ani o să fie gata. Primăria cu cei de la Asociația Ivan Patzaichin urmează să facă acest proiect în următorii ani”, a zis Rahău Silviu Florin, primarul comunei Crişan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel