Iulian Fota, linşaj mediatic după declarațiile legate de Eminescu: Unde am greșit?

Iulian Fota, linşaj mediatic după declarațiile legate de Eminescu: Unde am greșit?
Iulian Fota, linşaj mediatic după declarațiile legate de Eminescu: Unde am greșit?

Iulian Fota, directorul Colegiului Național de Informații și fost consilier prezidențial pe probleme de securitate națională, în urma unui interviu, spune că afirmațiile sale sunt considerate "halucinante" sau "năucitoare", fără ca cineva să explice de ce.

Iulian Fota a publicat următorul mesaj pe Facebook: "Mi-am recitit interviul acordat revistei 22, mai ales pasajul referitor la Eminescu, pentru a intelege ce a oparit atit de rau partida antioccidentala.

Afirmatiile mele sunt considerate ba "halucinante", ba "naucitoare" dar fara a explica cineva de ce. De ce sunt halucinante, de ce sunt naucitoare? Ce am facut, am mintit, am exagerat, am denigrat, unde am gresit?

Este un fapt bine cunoscut ca Eminescu, la recomandarea lui Maiorescu, a fost angajat editor la ziarul Timpul, ziarul Partidului Conservator. Partidul Conservator era finantat de catre marii proprietari de pamant, cei care-i plateau inclusiv salariul de jurnalist al lui Eminescu. Multe dintre articolele de presa ale lui Eminescu fac parte dintr-o polemica continua dusa cu ziarul Romanul, ziarul liberalilor. Este iar un lucru bine cunoscut ca liberalii erau marii promotori ai ideilor pasoptiste. Cei care doresc sa inteleaga mai bine atmosfera epocii sa-l citeasca pe Lovinescu cu a sa remarcabila lucrare Istoria Civilizatiei Romane Moderne.

Dealtfel nu cred ca este o intimplare ca volumul al doilea al acestei lucrari se intituleaza Fortele Reactionare". Citez din Lovinescu: "Deputatii divanului moldovenesc puteau fi in mare parte boieri; renuntarea lor la privilegii nu era insa expresia unei libere determinari, ci al unui proces al spiritului public romanesc, in desfasurarea caruia "vornicii" lui Eminescu au avut un rol de rezistenta" (editia din 1992, BPT, volumul 2, capitolul 2, pagina 18). " Vornicii" lui Eminescu se opuneau modernizarii tarii, sperind sa-si pastreze privilegiile.

Nu am facut decit sa invoc o realitate istorica pentru a-mi argumenta o teorie. Care poate fi corecta sau gresita, poate fi confirmata de altii sau combatuta. Dar de aici pina la linsajul mediatic cred ca este o cale cam lunga. Si sincer, ma cam ingrijoreaza aceasta militie a gindirii, pe care o vad tot mai des in actiune.

Repet intrebarea, unde am gresit? Si daca nu am gresit, de ce ma bateti?".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel