ITP, reguli noi din 2018. Sfaturi înainte de a intra în RAR. Sancțiuni

Regulile ITP-ului se vor schimba din 2018, proprietarii de mașini mai vechi de 12 ani urmând să treacă pe la RAR în fiecare an.  La fiecare inspecție tehnică periodică (ITP), mașinile vor trece sau nu de verificare în funcție de gravitatea defectelor pe care le au, potrivit unui act normativ care a apărut recent în Monitorul Oficial.

Autovehiculele vor putea trece de inspecție cel mult cu defecte minore, iar dacă va fi vorba de defecte mai grave, acestea vor trebui reparate în maximum 30 de zile. 

Noile reguli sunt incluse în Legea nr. 260/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 81/2000 privind certificarea încadrării vehiculelor înmatriculate sau înregistrate în normele tehnice privind siguranța circulației rutiere, protecția mediului și în categoria de folosință conform destinației, prin inspecția tehnică periodică.

În urma fiecărei verificări tehnice, autovehiculele vor trece de inspecție doar dacă au, în cel mai rău caz, defecte mici. Mai exact, „în cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată doar deficiențe minore, se consideră că inspecția a fost trecută, iar vehiculul nu mai este supus din nou inspecției", scrie în actul normativ.

Însă dacă la verificări vor fi găsite defecte majore sau defecte periculoase, mașinile nu vor trece de inspecție și proprietarii vor fi nevoiți să le repare în cel mult 30 de zile. „În cazul în care la inspecția tehnică periodică se constată deficiențe majore, se consideră că inspecția nu a fost trecută.

Ce trebuie să verifici înainte de a ajunge la RAR

Proprietarii de mașini au obligația de a  verifica maşina înainte de a merge pentru ITP, mai ales dacă autovehiculul este mai vechi şi poate avea defecţiuni ascunse care duc, inevitabil, la "căderea" testului RAR.

- Este vorba despre elementele exterioare ale maşinii, respectiv sistemul de lumini, avelopele, caroseria şi parbrizul.

- Caroseria este o altă componentă importantă verificată de specialistul de la atelierul ITP. O maşină cu rugină excesivă în zonele importante, cum ar fi praguri, aripi şi portiere nu va fi acceptată.

- Sistemul de direcţie este unul dintre cele mai verificate de către oamenii care eliberează ITP-ul. Înainte de a merge cu maşina se poate realiza o verificare minimă prin rotirea volanului la maxim, într-o parte şi în alta. Dacă se aud ceva zgomote, trebuie mers la un atelier pentru repararea eventualelor defecţiuni.

- Discurile şi plăcuţele de frână trebuie, de asemenea, să fie într-o stare bună. Frânele slabe sau defecte însemană automat respingerea cererii privind eliberarea ITP-ului.

Documente necesare pentru efectuarea ITP

- certificatul de înmatriculare al autovehiculului sau autorizaţia provizorie de circulaţie;

- cartea de identitate a autovehiculului (în cazul în care maşină este în leasing sau aparţine unei societăţi comerciale se acceptă o copie după cartea de identitate a maşinii, ştampilată de proprietar, pe care să apră şi menţiunea „conform cu originalul");

- cartea de identitate a conducătorului auto care prezintă autoturismul la inspecţie;

- poliţă RCA, valabilă la data la care se efectuează ITP.

Ce riști în caz că ești prins fără ITP

Codul Rutier prevede următoarele:  conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care nu corespunde din punct de vedere tehnic sau al cărui termen de valabilitate a ITP a expirat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 900 la 2000 de lei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel