Italia. Noul contract pentru badante, menajere și babysittere: Prevederi-capcană?

Noul contract colectiv de muncă pentru asistenții de familie, așa cum sunt redenumiți lucrătorii casnici precum badantele, menajerele sau babysitter-ele, vine și cu câteva prevederi-capcană. Cât de legală este instalarea, în locuințe, a camerelor video doar pentru supravegherea angajaților casnici?

Statutul lucrătorilor interzice angajatorului să instaleze camere video pentru a-și monitoriza angajații. Ele pot fi instalate numai pentru a preveni furtul sau pericolul, dar numai cu acordul sindicatelor.

Cu toate acestea, în munca casnică, prevederile Statutului muncitorilor nu se aplică, deoarece nu vorbim despre o companie, ci despre o casă privată.

Aceasta înseamnă că lucrătorul poate fi controlat?

Curtea de Casație a specificat că: „Nu există nicio îndoială că relația de muncă casnică, prin natura sa particulară, diferă, atât în ​​raport cu obiectul, cât și în raport cu subiecții implicați, de orice altă relație de muncă: aceasta de fapt, nu este împrumutat unei companii care are, în prevalența cazurilor, un sistem de lucru organizat în forme multiple și diferențiate, cu posibilitatea înlocuirii sau substituirii subiecților; ci a unei unități familiale mici și omogene, destinată, deci, să se desfășoare în contextul vieții private cotidiene a unei coabitări limitate“. 

Citește mai mult pe ȘtiriDiaspora.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel