Italia: Giuseppe Conte renunţă la formarea guvernului - update

romani in Italia
romani in Italia

Giuseppe Conte renunţă la formarea guvernului.

Premierul desemnat al Italiei, Giuseppe Conte, a renunţat duminică la formarea unui guvern, transmit agenţiile internaţionale de presă, citând un oficial din cadrul preşedinţiei ţării. 

Giuseppe Conte a fost desemnat miercuri, însă trebuia să confirme această numire şi să prezinte o listă de miniştri pe care şeful statului, Sergio Mattarella, să o accepte duminică pentru a deveni efectivă.

Anunțul lui Zampetti

"Președintele ales al Consiliului, Giuseppe Conte, și-a predat mandatul președintelui Mattarella", a declarat secretarul general Ugo Zampetti.

Update: Luigi Di Maio şi Matteo Salvini, liderii mişcărilor antisistem şi, respectiv, de extremă dreaptă din Italia, şi-au exprimat furia lor, duminică seară, după ce Giuseppe Conte, premierul propus de ei, a renunţat la formarea guvernului, relatează AFP. Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a refuzat să numească un ministru al economiei şi finanţelor ostil monedei euro. 'Am lucrat săptămâni pentru a face să se nască un guvern care să apere interesele cetăţenilor italieni. Dar cineva (la presiunea cui?) ne-a spus NU', a reacţionat Matteo Salvini, şeful Ligii (extremă dreaptă), pe reţelele sociale. 'Nu vom mai fi niciodată slugile nimănui. Italia nu este o colonie, nu suntem sclavii germanilor sau francezilor, ai spread-ului (diferenţa dintre dobânda împrumuturilor la zece ani pentru Germania şi Italia) sau ai finanţelor', a insistat el. 'Italienii mai întâi. Nu renunţ la nimic', a adăugat el pe Facebook.

Luigi Di Maio, liderul Mişcării 5 stele (M5S, antisistem), a fost şi mai furios şi amar, într-o înregistrare video difuzată pe Facebook. 'Există o mare problemă în Italia: democraţia', a afirmat el, apreciind ca de 'neînţeles' veto-ul preşedintelui Sergio Mattarella în legătură cu Paolo Savona, un veteran al finanţelor şi fost ministru, care consideră însă că moneda euro este o 'închisoare germană'. 'Eram pregătiţi să guvernăm şi ni s-a spus nu, deoarece problema este că agenţiile de rating din întreaga Europă erau îngrijorate din cauza unui om care urma să devină ministru al economiei', a explicat el. 'Atunci, să spunem clar că este inutil să mergem la vot, pentru că guvernele sunt făcute de agenţiile de rating, lobby-ul financiar şi bancar. Mereu aceiaşi', a mai spus Luigi Di Maio, citat de AFP, potrivit Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel