Italia, datorii de miliarde. Europa trage un semnal de alarmă

[] []

09 oct 2018 / 15:54
Salveaza PDF Comentarii
Buget
Descriere foto: Buget

Italia are o datorie de 2,3 mii de miliarde de euro, ceea ce înseamnă peste 130% din PIB, motiv pentru care piețele sunt îngrijorate de faptul că cheltuielile mai mari vor împiedica Roma să-și reducă datoria masivă.

Obligațiunile guvernamentale ale Italiei au devenit, în opinia participanților la piață, din ce în ce mai riscante, date fiind intențiile cabinetului anti-sistem instalat la Roma și planurile sale în privința proiectului de buget pentru 2019.

Italia, comparată cu Grecia

Astfel, fără a exagera prea mult, se poate spune că obligațiunile italiene se apropie din ce în ce mai mult de momentul în care vor ajunge să fie considerate la fel de riscante ca și cele ale Greciei.

Randamentul obligațiunilor guvernamentale italiene, cu scadență la 10 ani, se află în prezent la 3,58%, cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, conform datelor furnizate de CNBC.

Statisticile sunt îngrijorătoare

Comparând obligațiunile italiene la 10 ani cu alte titluri de stat similare din Europa, vom observa că doar cele ale Greciei au un randament mai mare. Randamentul Greciei pentru obligațiunile pe 10 ani este de 4,64%, în timp ce randamentele echivalente în Portugalia și Spania sunt de 1,95, respectiv 1,59%.

Diferența dintre aceste patru randamente sugerează că Grecia și Italia sunt considerate mai riscante decât Portugalia și Spania.

Oficialii italieni au negat că planurile lor în privința bugetului de stat au pus Roma într-o situație similară celei pe care Grecia a experimentat-o în 2010 și în 2015 și care a condus la trei programe de salvare.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25