Italia: Coaliţia de extremă dreapta condusă de Salvini a înregistrat o victorie importantă în alegerile regionale din Umbria

Liderul opoziţiei de extremă dreapta din Italia, Matteo Salvini, a înregistrat o victorie istorică în primul test electoral după ce şi-a pierdut, vara aceasta, funcţiile în guvern, arată luni rezultatele scrutinului, informează agenţia dpa, scrie Agerpres.

În alegerile regionale din Umbria, candidatul susţinut de coaliţia condusă de Salvini, Donatella Tesei, a câştigat 57,7 la sută din voturi, potrivit numărătorii aproape finale.

Rezultatul pune capăt celor 49 de ani de guvernare de stânga în Umbria şi marchează o înfrângere usturătoare pentru partidele de guvernare de la Roma, în condiţiile în care candidatul lor, Vincenzo Bianconi, a întrunit doar 37,5 la sută din voturi.

Bianconi a fost susţinut de Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi de Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), parteneri dificili în cadrul coaliţiei de guvernare conduse de premierul Giuseppe Conte.

După alegerile din Umbria, "zilele guvernului naţional sunt numărate", a declarat Salvini în faţa susţinătorilor săi, sărbătorind un succes "clar şi răsunător".

Victoria forţelor de dreapta în Umbria nu este deloc o surpriză. Alegerile au fost declanşate de un scandal legat de nepotism care a vizat fosta administraţie de centru-stânga.

Înainte de alegeri, Conte a susţinut că votul din Umbria nu va avea niciun efect asupra guvernului său, însă anvergura înfrângerii ar putea destabiliza noua sa coaliţie de guvernare.

M5S a anunţat că nu va mai candida în alegeri regionale împreună cu Partidul Democrat.

Salvini şi-a pierdut funcţia de vicepremier şi de ministru de interne în august, după ce a pus capăt alianţei cu M5S şi sperând să fie declanşate alegeri anticipate pentru a capitaliza succesul din sondajele de opinie. Planul lui a fost zădărnicit după ce M5S s-a aliat cu PD, fostul său adversar înveterat, pentru a preveni organizarea de noi alegeri care ar fi făcut ca Salvini să devină premier.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel