Italia, rating. Îngrijorări la Bruxelles

Economie
Economie

Într-un moment în care este implicată într-o dispută cu Bruxellesul pe tema bugetului său, Italia aşteaptă vineri verdictul agenţiei de evaluare financiară Standard &Poor's, care ar putea înrăutăţi perspectiva şi chiar ratingul de ţară al Italiei, aşa cum a făcut-o deja Moody's.

Principala îngrijorare a agenţiilor de rating şi a Bruxellesului este programul anti-austeritate demarat de noua coaliţie populistă formată din Liga (extrema dreapta) şi Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem). Aceasta mizează pe un deficit bugetar de 2,4% din PIB în 2019, faţă de 0,8% din PIB cât preconiza precedentul Guvern. Prin acest derapaj bugetar coaliţia la putere vrea să îşi pună în practică promisiunile electorale (ieşire la pensie mai uşoară, un venit suplimentar pentru persoanele defavorizate) şi să dea un impuls creşterii economice, via o cerere solidă şi mai multe investiţii, informează AFP.  

Însă Bruxellesul a respins marţi acest proiect de buget după ce Comisia Europeană a vorbit de un derapaj bugetar "fără precedent" şi a atras atenţia asupra riscului grav al nerespectării regulilor europene. Este pentru prima dată în istoria UE, când Comisia Europeană a respins proiectul de buget al unui stat membru al zonei euro, invocând criteriile europene privind deficitul şi datoria publică.

Ce decizie a luat Moody's

Îngrijorată de alegerile coaliţiei la putere la Roma, agenţia de evaluare Moody's a decis încă de vinerea trecută să retrogradeze, cu o treaptă, ratingul de ţară al Italiei până la un pas deasupra categoriei investiţiilor speculative (junk bonds). Anterior, Moody's plasa obiecţiunile italiene la nivelul Baa2 iar Standard &Poor's atribuie Italiei un rating BBB.

Analiştii au opinii împărţite cu privire la ceea ce va decide Standard &Poor's. În timp ce unii dintre ei, precum economistul şef de la banca italiană UniCredit, Erik Nielsen, cred că, cel mai probabil, Standard &Poor's va modifica perspectiva de la stabilă la negativă, dar va menţine ratingul la BBB, alţii precum Matthieu Groučs, de la Lazard Frčres Gestion, sunt de părere că Standard &Poor's va urma exemplul Moody's. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel