ISU: ”Oamenii sunt într-un mare pericol”. Anunțul făcut de autorități

Vremea rea face prăpăd în România. De câteva zile, ninsorile și viscolul dau mari bătăi de cap oamenilor, mai ales celor care locuiesc în satele din județele Brăila, Buzău sau Vrancea. Meteorologii nu vin cu vești bune nici pentru următoarele zile. Daniel Vasile, purtător de cuvânt de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București, a explicat pentru DC News ce ar trebui să facă oamenii în condiții de vreme severă.

Locotenentul Daniel Vasile a făcut apel către cetățeni spunând să nu plece la drum decât dacă este necesar. A subliniat și câteva sfaturi: ”Când sunt astfel de condiții meteo, oamenii trebuie să stea în casă. Nimeni nu are ce căuta afară. Când afară este ninsoare, oamenii ar trebui să dea progresiv zăpada la o parte astfel încât să nu se ajungă la cazul în care să fie acoperită ușa, de exemplu, și să nu mai poată ieși din casă.”

Purtătorul de cuvânt ISU București a explicat ce ar trebui să facă românii în cazul în care viscolul îi prinde în mașină. ”Dacă este absolut necesar să se deplaseze cu mașina personală în afara localității, trebuie să aibă în autovehicul o lopată, rezerve de apă, alimente, rezervă de combustibil, o pătură și o lanternă. Dacă nu au aceste lucruri, oamenii sunt într-un mare pericol.(..) Dacă rămân înzăpeziți cu mașina, trebuie să sune imediat la 112, să nu părăsească autoturismul în cazul în care nu văd în apropiere o locuință sau o benzinărie. Dacă sunt în afara localității și vor să ajungă la o locuință, trebuie să aibă mare grijă pentru că sunt șanse mari să nu mai ajungă deloc din cauza viscolului. În plus, șoferii trebuie să folosească și luminile de avarie pentru a fi mai ușor de identificat”, ne-a spus Daniel Vasile.

Acesta a mai zis și care sunt principalele semne de îngheț și ce ar trebui să facem în situația aferentă: ”Principalele semne de îngheț apar la nivelul corpului prin învinețirea pielii, degerături la nivelul degetelor sau pierderea simțurilor tactile. În acest caz, singura soluție este încălzirea progresivă a corpului”.

Până în prezent, nu sunt probleme atât de grave în București din cauza zăpezii: ”La nivelul fiecărui județ și la nivelul municipiului București se întrunește comitetul local pentru situații de urgență. Acest lucru înseamnă că sunt luate principalele pericole în calcul. Până acum, nu am primit solicitări atât de grave cum sunt cele din afara Capitalei. Au fost mai multe solicitări pentru îndepărtarea copacilor căzuți pe carosabil, a panourilor publicitare sau a stâlpilor de electricitate căzuți la nivelul solului”, a conchis Daniel Vasile.

România, sub COD ROȘU de vreme rea

Avertizarea meteo va intra în vigoare la ora 15:00 și durează până la ora 22:00. Județele vizate sunt: Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Contanța și Tulcea. Se vor semnala intensificări ale vântului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundentă, zăpadă puternic viscolită şi troienită, vizibilitate redusă spre zero. Premierul a subliniat, miercuri dimineață, în cadrul ședinței de la ANM, că “Pe baza avertizărilor ANM putem să mobilizăm forțele de intervenție militare și civile în județele unde este situația cea mai dificilă. Avem pregătite atât ISU, cât și Armata, iar prioritatea este să îi scoatem pe oameni din zăpadă”. El a adăugat:  “Important este ca oamenii să aibă încredere în aceste informații și, dacă e Cod Portocaliu sau Roșu, să știe că trebuie să stea în casa sau să iasă doar dacă e urgență”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel