Istoricul Şerban Rădulescu-Zoner a decedat

serban_radulescu-zoner
serban_radulescu-zoner

Istoricul Şerban Rădulescu-Zoner, fost deținut politic al regimului comunist timp de trei ani, deputat din partea P.A.C. şi din partea P.N.L. (1992-2002), precum și preşedinte al Alianţei Civice în perioada 2001-2007, s-a stins din viață în cursul zilei de astăzi, la vârsta de 83 de ani.

Unul dintre cei mai activi promotori ai condamnării oficiale a regimului comunist, Şerban Rădulescu-Zoner s-a născut în Bucureşti, la 29 mai 1929.

Şerban Rădulescu-Zoner a fost arestat la 18 februarie 1959, anchetat la sediul Securităţii Ploieşti timp de 11 luni şi condamnat iniţial de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani temniţă grea, pentru uneltire contra ordinei sociale, pedeapsă majorată în urma recursului Procuraturii Militare la 6 ani temniţă grea.

Perioada de detenție și-a petrecut-o în pentinenciarele Ploieşti, Galaţi, Jilava, dar și în lagărele de muncă Salcia, Stoeneşti si Strâmba din Balta Brăilei.

Deși a fost graţiat prin decretul 393/26 iunie 1962, Şerban Rădulescu-Zoner a refuzat categoric să colaboreze cu Securitatea, fapt dovedit prin documentele scrise existente la CNSAS.

În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participând la manifestaţiile din 11 februarie şi 8 noiembrie 1945 şi la campania electorală din 1946, prin lipirea de afişe si distribuirea de manifeste.

Cercetător ştiinţific principal la Institutul de istorie “Nicolae Iorga” până la 31 ianuarie 1996, doctorul în istorie a fost în 1975 exclus din Institut, în contextul “revoluţiei culturale” a lui Ceauşescu.

După prăbușirea regimului comunist, Şerban Rădulescu-Zoner a fost reîncadrat la Institut şi avansat cercetător principal în 1990. Membru al Asociaţiei Internaţionale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva a publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Franţa, Germania, SUA, Italia), iar în 1993 i s-a conferit premiul “Mihail Kogălniceanu” al Academiei Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel