Israelul, recuperare dintr-o ”țară inamică”

Israleul a anunțat că a recuperat dintr-o țară inamică ceasul unui spion devenit celebru. 

Eli Cohen este perceput ca un erou în Israel de când a fost spânzurat într-o piaţă publică în 1965 în Siria, după ce se infiltrase în cercurile puterii de la Damasc la începutul anilor' 60.

Israelul a cerut în mai multe rânduri Siriei, cu care este din punct de vedere tehnic în continuare în stare de război, să poată recupera "cu titlu umanitar" rămăşiţele spionului său, născut în Egipt.

"Ceasul lui Eli Cohen a fost adus în Israel după o operaţiune specială a Mossad, care a avut loc recent", a indicat guvernul israelian într-un comunicat.

"După execuţia la 18 mai 1965, ceasul lui a fost păstrat de un stat inamic", a adăugat guvernul, fără să precizeze ţara respectivă, deşi este foarte probabil vorba despre Siria.

Rol major în cucerirea Platoului Golan

În comunicat, şeful Mossad, Yossi Cohen, a indicat că operaţiunea specială a avut loc în acest an şi că ceasul pe care îl purta fostul spion în momentul capturării sale făcea parte din "falsa lui identitate arabă".

Acest obiect va fi expus la Cartierul general al Mossad până în septembrie, urmând a fi încredinţat apoi familiei Cohen.

Informaţiile pe care Eli Cohen le-a obţinut la Damasc sunt considerate în Israel ca jucând un rol major în cucerirea militară în 1967 a Platoului Golan, ocupat în mare parte de statul israelian şi anexat în 1981.

Golan este considerat de ONU drept teritoriu ocupat şi anexarea sa nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel