Urmărește emisiunea live


Israelul organizează 'cel mai mare' exerciţiu aerian militar, alături de Emiratele Arabe Unite

Israelul organizează 'cel mai mare' exerciţiu aerian militar, alături de Emiratele Arabe Unite
Israelul organizează 'cel mai mare' exerciţiu aerian militar, alături de Emiratele Arabe Unite

Mirage 2000, Rafale, F-35, EuroFighters : Israelul găzduieşte în aceste zile ''cel mai important'' exerciţiu militar aerian alături de un invitat distins: comandantul forţelor aeriene din Emiratele Arabe Unite, ţară care şi-a normalizat recent relaţiile cu statul evreu, relatează AFP. 

Acest exerciţiu survine în timp ce planul strategic al armatei pentru 2022 face din Iran ameninţarea numărul unu, nu numai din cauza programului său nuclear, ci şi a dezvoltării capacităţilor sale în materie de drone armate şi rachete.

Statul evreu organizează la fiecare doi ani, din 2013, exerciţiul Steag albastru, anul acesta cu participarea aviaţiei militare din alte şapte ţări, între care Franţa, Statele Unite, India, dar şi aviaţia germană (Luftwaffe) şi cea britanică (Royal Air Force, RAF) care efectuează primele zboruri în Israel de la crearea acestui stat, în 1948.

'Cel mai important' exerciţiu militar aerian efectuat vreodată în Israel

Dar cu peste 70 de avioane de luptă şi 1.500 de militari, anul acesta este cel mai important exerciţiu militar aerian efectuat vreodată în Israel, a declarat şeful de operaţiuni al Forţelor aeriene israeliene, Amir Lazar, la baza militară de la Ovda, lângă Eilat, în sudul Israelului.

Aceasta este o vizită foarte importantă, a declarat Lazar unui grup de jurnalişti străini prezenţi la exerciţiu. Acordurile lui Abraham (denumire dată normalizării recente a relaţiilor dintre Israel şi ţările arabe) au deschis noi posibilităţi de colaborare (....) Dorim să salutăm aviaţia militară din Emirate în Israel, a adăugat el.

Invitat oficial săptămâna trecută în Emirate, noul prim-ministru israelian, Naftali Bennett, a declarat că urmează să viziteze această ţară din Golf, fără a preciza însă data la care va avea loc vizita, notează Agerpres.

Israelul a precizat că este pregătit să lanseze o acțiune militară pentru a opri Iranul de la realizarea armei nucleare

Israelul a avertizat, miercuri seară, că este pregătit să lanseze o acţiune militară pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, iar Administraţia Joseph Biden a semnalat că analizează toate opţiunile dacă Teheranul nu revine rapid la respectarea Acordului atomic.

"Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment" împotriva Iranului. "Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară", a declarat Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, imediat după întâlnirea pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

"Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru", a subliniat Yair Lapid, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului The Times of Israel.

Blinken spune că Iranul nu mai are prea mult timp



La rândul său, Antony Blinken a semnalat că Iranul are puţin timp la dispoziţie pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri.

"Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului", a declarat Antony Blinken, denunţând activităţile iraniene de purificare a uraniului. Statele Unite preferă diplomaţia, "dar timpul se scurge rapid", a atras atenţia Antony Blinken.

"Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia", a subliniat secretarul de Stat american.

Iranul a semnalat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri.

"Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie", a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

SUA, dispuse să reia negocierile cu Iranul



Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile, scrie Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel