Israelul avertizează: Iranul va putea produce arme nucleare în 10 săptămâni

Israelul avertizează: Iranul va putea produce arme nucleare în 10 săptămâni  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Israelul avertizează: Iranul va putea produce arme nucleare în 10 săptămâni / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Benny Gantz, ministrul Apărării din Israel, a precizat că Iranul va produce arme nucleare în 10 săptămâni.

Iranul va putea produce o armă nucleară în decurs de 10 săptămâni, a declarat miercuri ministrul apărării Benny Gantz diplomaților din statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU.

„Iranul a încălcat toate liniile directoare stabilite în JCPOA [acordul nuclear] și este la doar aproximativ 10 săptămâni distanță de la achiziționarea materialelor de calitate necesară pentru arme nucleare”, a avertizat Gantz.

„Prin urmare, este timpul să acționăm. Lumea trebuie să aplice sancțiuni economice și să ia măsuri operative împotriva Corpului de Paza Revoluționară Islamică din Iran.”

Îngrijorări în regiune

În ultimele săptămâni, înalți oficiali israelieni, inclusiv prim-ministrul Naftali Bennett, ministrul de externe Yair Lapid și Benny Gantz și-au exprimat îngrijorările în fața SUA și a altor aliați că Iranul profită de o lungă pauză în negocieri pentru a reveni la JCPOA și pentru a-și avansa programul nuclear . Discuțiile au fost suspendate din iunie, iar regimul de la Teheran spune că nu vor relua cel puțin până când noul său președinte, Ebrahim Raisi, va forma un noul guvern la sfârșitul acestei luni.

Remarcile lui Gantz au fost făcute miercuri într-o prezentare cu Lapid către diplomații din statele membre ale Consiliului de Securitate al ONU, ca parte a unui impuls al Israelului pentru ca CSONU să sancționeze Iranul pentru atacurile sale maritime.

De asemenea, ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a repetat poziția Riyadhului la o conferință virtuală a Aspen Security Forum, marți, că ar putea accepta o versiune „mai lungă și mai puternică” a acordului nuclear al Iranului din 2015 cu puterile mondiale dacă va primi garanții că Teheranul nu va obține niciodată know-how-ul în domeniul armelor nucleare, notează JPost.

MAE: Demers al României la NATO, ca urmare a atacului asupra vasului 'Mercer Street'

România, Regatul Unit şi SUA au reiterat 'caracterul deliberat' al atacului asupra vasului 'Mercer Street', atribuit, pe baza informaţiilor disponibile, Republicii Islamice Iran şi au atras atenţia că acest incident reprezintă 'o încălcare clară a dreptului internaţional'.

Misiunile permanente ale României, respectiv UK la NATO, împreună cu misiunea permanentă a Statelor Unite ale Americii, au realizat, miercuri, un demers comun la nivelul Alianţei, în acest caz.

Astfel, celelalte state aliate au fost informate în mod formal despre atacul asupra vasului 'Mercer Street', în urma căruia au fost ucişi un cetăţean român şi un cetăţean britanic, precum şi despre evoluţiile relevante în legătură cu acest incident.

Totodată, cele trei state şi-au exprimat îngrijorarea că astfel de atacuri 'reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale, libertatea de navigaţie fiind garantată de dreptul internaţional', arată un comunicat MAE.

Consulatul General al României din Dubai, Emiratele Arabe Unite, se află în continuare în contact cu autorităţile locale, cu misiunile partenerilor României şi cu compania care administrează nava 'Mercer Street', acordând asistenţă consulară la faţa locului şi întreg sprijinul în procesul în curs de repatriere a cetăţeanului român decedat (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel