Israel - Palestina, tensiuni în Orient: Scenariu de coșmar

cisiordania
cisiordania

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat luni că este îngrijorat de posibilitatea unei confruntări directe între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, relatează Reuters.

Într-o declaraţie acordată presei în capitala Portugaliei, Lisabona, oraşul său natal, Guterres a afirmat că ultimele semnale din partea Israelului şi a mişcării Hezbollah, susţinută de Iran, au arătat voinţa ca acest lucru să nu se întâmple, însă "uneori este suficientă o scânteie pentru ca un astfel de conflict să izbucnească".

Hezbollah a transmis săptămâna trecută că ar putea acţiona împotriva instalaţiilor de petrol ale Israelului dacă va fi necesar, într-o dispută maritimă pe teme de energie între Liban şi Israel.

Oficiali americani au mediat între cele două ţări după intensificarea tensiunilor, care au implicat şi o dispută privind un zid de la frontieră şi dezvoltarea arsenalului Hezbollah.

"Sunt profund îngrijorat în legătură cu escaladările greu de anticipat din întreaga regiune", a spus Gutteres, făcând de asemenea referire la îngrijorările Israelului în legătură cu diferite miliţii din Siria care se apropie de frontierele sale.

[citeste si]

"Cel mai rău coşmar ar fi o confruntare directă între Israel şi Hezbollah. Nivelul distrugerilor din Liban ar fi absolut devastator, prin urmare sunt multe motive de îngrijorare în legătură cu această situaţie", a adăugat el.

Puternica mişcare şiită face parte din coaliţia de guvernare din Liban. Israelul consideră Hezbollah drept cea mai mare ameninţare de securitate de la frontierele sale.

Hezbollah a apărut în anii '80 ca o mişcare de rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene din sudul Libanului. Cele două părţi rămân inamici înverşunaţi, însă nu a mai existat niciun conflict major între ele de la războiul de o lună din 2006. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel