Urmărește emisiunea live


Mahmoud Ahmadinejad: Israelul are un “regim fals”

Președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, decredibilizează Israelul numind-ul stat cu un fals regim de armament nuclear. Declarația a determinat o întrunire de grad înalt în cadrul ONU, conform publicației The Telegraph

 Conducătorul Iranian a acuzat Statele Unite și alte națiuni de folosirea abuzivă a libertății de exprimare și de eșecul de a contracara mișcările defaimatoare la adresa religiei și a “profeților divini”. Declarația face referire la recentele filmări video din SUA ce au circulat pe internet și care atacă Islamul și denigrează profetul Muhammad.

De asemena,  liderul Iranian a s-a folosit de anunț pentru a denunța ocuparea Israelului a teritoriului Palestinian, dar și membrii americani ai ONU care sprijnă poziția poporului evreu. Președintele a a cerut tuturor țărilor “să facă eforturi pentru a înapoia teritoriile ocupate stăpânilor de drept”.

Acesta a condamnat dreptul de veto “discriminator” pe care îl au SUA, China, Rusia, Marea Britanie și Franța în cadrul Consiliului de Securitate al ONU ce a eșuat în misiunea de a asigura pacea în lume.

În timp ce preșdintele Ahmadinejad se adresa liderilor și miniștrilor din peste 100 de țări, ambasadorul ONU al Israelului, Ron Prosor, a ieșit în fața presei și a declarant că “Ahmadinejad a arătat din nou că el nu numai amenință viitorul poporului evreu, ci caută să elimine trecutul nostru”.

“Trei sute de ani de istorie a evreilor înfățișează realul pericol al ignorării fanaticilor precum Președintele Iranian, mai ales când acesta se apropie tot mai mult de obținerea armelor nucleare”, a spus acesta. “Aceia care ignoră cuvintele lui pline de ură astăzi, vor fi responsabili pentru faptele lui de mâine”.

Israelul consideră țara musulmană drept un pericol în cazul în care aceasta ar dezvolta arme nucleare, însă Iranul insistă că programul său nuclear este folosit strict în scopuri pașnice și are ca singur scop producerea de energie nucleară.

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, este de părere că Teheranul avansează în producerea armelor nucleare și a solicitat SUA să stabilească Iranului “linii roșii” care, în caz de încălcare, ar putea conduce Staele Unite către o acțiune militară. Până acum, administrația americană a refuzat să stabilească astfel de îngrădiri.

Ahmadinejad Mahmoud nu a numit specific Israelul sau Statele Unite în declarația sa din fața presei, însă direcția discursului a devenit clară în momentul în care a spus că “Noi am asistat la votul Consiliului de Securitate, iar unii membrii cu drept de veto au ales tăcerea cu privire la focoasele nucleare ale unui regim fals ce împiedică, totodată, preogresul științific al altor națiuni”.

Până în momentul de față, delegația americană nu a făcut nicio declarație cu privire la întâlnirea de luni, spre deosebire de alte ocazii în care Iranul a atacat direct Statele Unite.

Secretarul-General Ban Ki-moon a organizat primul eveniment de importanță ridicată a întrunirilor ONU, reuniune ce avea drept scop transmiterea unui semnal puternic pentru oamenii de pretutindeni conform căruia conducătorii lumii sunt “”foarte serioși în ce privește stabilirea unor instituții cu o bună funcționare și cu o susținere a justiției”.

Ban Ki-moon a făcut apel la toate cele peste 150 de state să aplice legea egalității și să nu permită dezvoltarea propriului interes în problemele politice. Liderii tuturor staelor sunt chemați să aplice “cele mai înalte standarde ale supremației legii în luarea deciziilor”.

La începerea întrunirii, diplomați din peste 100 de țări au adoptat o declarație ce întărește obligația tuturor statelor de “a respecta obligațiile care le revin în temeiul dreptului internațional”.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel