Israel, anchetă parlamentară privind programul de spionaj Pegasus

Parlamentul din Israel a creat o comisie pentru a ancheta acuzaţiile conform cărora programul de spionaj Pegasus a fost folosit "în mod abuziv" de unele state pentru a spiona personalităţi, a transmis joi un deputat israelian, potrivit AFP.

"Apărarea a desemnat o comisie formată dintr-un anumit număr de grupuri", a transmis la postul de radio al armatei Ram Ben-Barak, care conduce Comisia de Afaceri Externe şi Apărare din Parlamentul din Israel (Knesset).

"La finalul anchetei (...), vom evalua dacă trebuie să facem corecţii", a adăugat deputatul centrist şi fost director adjunct al Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului.

Programul Pegasus, conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO, se află în centrul unui scandal mondial de spionaj care a determinat ONG-ul 'Reporteri fără Frontiere' să ceară un moratoriu asupra vânzărilor sale, în timp ce cancelarul german Angela Merkel a solicitat mai multe restricţii asupra vânzării acestor sisteme.

Vezi și: Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron,  spionat prin intermediul Pegasus



Organizaţiile Forbidden Stories şi Amnesty International au obţinut o listă de 50.000 de numere de telefon, selectate de clienţii NSO din 2016 pentru a fi potenţial supravegheate, şi le-au împărtăşit cu un consorţiu de 17 media care au dezvăluit duminică existenţa sa.

Pegasus ar fi permis spionarea numerelor a cel puţin 180 de jurnalişti, 85 de militanţi pentru drepturile omului sau chiar 14 şefi de stat, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron, lucru pe care NSO îl respinge.

Acuzată cu regularitate că face jocul regimurilor autoritare, NSO dă asigurări că programul său serveşte doar la obţinerea de informaţii împotriva reţelelor criminale sau teroriste.

Joi, Shalev Hulio, preşedintele grupului, a afirmat într-un interviu pentru postul de radio al armatei că este vorba de o tentativă "de a discredita întreaga industrie cibernetică israeliană" şi s-a declarat în favoarea unei anchete pentru "a spăla" imaginea companiei sale.

Permiţând infiltrarea unor sisteme informatice, Pegasus este considerat un produs de securitate cibernetică ofensiv şi, prin urmare, trebuie să obţină acordul Ministerului israelian al Apărării pentru a fi vândut în ţări terţe, cu acelaşi statut ca o armă.

Compania susţine că a vândut Pegasus unui număr de peste 40 de ţări, de fiecare dată cu acordul autorităţilor israeliene, precizează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel