Urmărește emisiunea live


Israel - Rabinii au lansat un apel la rugăciune împotriva concursului Eurovision, considerat 'o profanare' a Sabatului

Eminenţi rabini ultraortodocşi israelieni au lansat miercuri un apel la rugăciune pentru a denunţa 'o profanare' ce ar fi reprezentată de organizarea concursului Eurovision în timpul Sabatului, ultima zi a săptămânii din calendarul evreiesc, dedicată odihnei, informează AFP.

Concursul Eurovision se desfăşoară în acest an în oraşul Tel Aviv. Sabatul, care se ţine de vineri seară până sâmbătă seară, se va încheia chiar înainte de debutul finalei, însă repetiţiile şi pregătirile vor avea loc pe durata acestei zile speciale. Or, religia iudaică interzice munca, circulaţia cu automobilul şi pornirea electricităţii în această zi sacră şi încurajează studiul Torei, rugăciunea în sinagogă şi somnul. Ultraortodocşii, care reprezintă aproximativ 10% din populaţia Israelului, respectă cu rigurozitate normele religioase ebraice în toate aspectele vieţilor lor. Organizatorii concursului Eurovision se pregătesc 'să profaneze într-o manieră publică şi strălucitoare ziua sacră şi glorioasă a Sabatului, Domnul să ne apere!', a scris rabinul Chaim Kanievsky într-un mesaj public, sprijinit de un alt eminent rabin, Gershon Edelstein.

'Ei forţează numeroase persoane care respectau Sabatul să lucreze sâmbătă, nu putem să facem nimic împotriva unor astfel de procedee care ameninţă prezenţa noastră pe acest pământ sfânt', a declarat Chaim Kanievsky, în vârstă de 91 de ani, în acest document publicat de mass-media religioase. 'Trebuie să îndemnăm oamenii să vină să se roage şi să îl implore pe Dumnezeu să ne apere', a adăugat el, incitându-i pe credincioşi să se ducă în sinagogi vineri la miezul nopţii.

Eurovision se află în centrul unei confruntări persistente în Israel între respectarea normelor religioase ebraice şi viaţa modernă, aşa cum se întâmplă mai ales în cazuri precum folosirea transporturilor publice în ziua de sâmbătă şi exceptarea de la stagiul militar pentru studenţii universităţilor talmudice. Disputa nu îi împiedică însă pe ultraortodocşi să participe la viaţa publică şi ei ar urma să facă din nou parte din coaliţia de guvernare pe care Benjamin Netanyahu se pregăteşte să o formeze după recenta sa victorie obţinută în alegerile legislative. Ultraortodocşii reprezintă a treia forţă politică din Parlamentul nou ales. Prim-ministrul i-a asigurat marţi pe liderii partidelor ultraortodoxe că Eurovision este o manifestare internaţională 'asupra căreia guvernul nu deţine controlul'. 'Guvernul nu încearcă să profaneze Sabatul.

Cei mai mulţi dintre participanţi (la Eurovision, n.r.) vin din străinătate şi nu sunt evrei', le-a transmis prim-ministrul israelian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel