Își vând rinichii pentru a avea bani de mâncare. Situația din Afganistan este critică

Pixabay, autor Amber Clay
Pixabay, autor Amber Clay

Afganii trec printr-o criză economică și alimentară, care îi împinge spre gesturi greu de imaginat. 

În Herat, există familii întregi care și-au vândut rinichii pentru a putea mânca. Nu este începutul unei povești de groază, ci o realitate din Orientul Mijlociu. Într-un caz, trei frați și cele două surori ale lor și-au vândut organele pentru aproximativ 1.150 de lire sterline bucata, asta doar pentru a cumpăra alimente pentru restul familiei.

Pe lângă tinerii care își dau spre vânzare organele, sunt mamele îndurerate. Unele și-au pierdut copiii din cauza foamei, iar altele își vând mezinii pentru a hrăni restul familiei. 

Sistemul sanitar, o imagine a penuriei complete

Medicii din Herat le-au spus celor de la Sky News că nu își permit nici măcar pansamentele pentru răni infectate, nici nu se pune problema de instrumentele de bază pentru a face operații salvatoare.

Acesta este Afganistanul după retragerea trupelor străine. Aceasta este țara în care o coaliție de națiuni a petrecut 20 de ani, plătind miliarde de dolari pentru ”reconstruirea țării”. Aceasta este națiunea în care au fost sacrificate atât de multe vieți, de ordinul miilor, victimele venind atât din rândul trupelor străine, cât și din rândul afganilor de rând.

Aceasta este partea lumii despre care Națiunile Unite spune acum că devine rapid centrul celui mai mare dezastru umanitar al globului.

Afganistanul era considerată o țară săracă încă de înaintea retragerii haotice a trupelor străine. Acum, cu talibanii la putere și restul țărilor nerecunoscând oficial legitimitatea guvernului lor, poporul afgan a fost nevoit să recurgă la măsuri din ce în ce mai extreme pentru a supraviețui.

Disperarea în comunitățile retrase

Într-o mică comunitate sătească din afara Heratului, disperarea e la ea acasă. Șiruri de oameni de diferite vârste și cu o multitudine de boli cronice și dizabilități zugrăvesc imaginea localității. 

Zona este stearpă, fără apă sau arbuști verzi pe kilometri întregi. În multe cazuri, singura monedă pe care o au aceste familii sunt organele lor și, având în vedere că atât de mulți au recurs deja la vânzarea lor, acum tinerii sunt marfă de vânzare. Acolo, o mamă și un tată și-au vândut amândoi rinichii.

Tot ce le mai rămăsese să vândă acum era unul dintre cei opt copii ai lor, așa că se gândeau să o facă. Mama, în varsta de 25 de ani a spus: "Acum vreo sase luni, fiul meu de trei ani a murit de foame. Nu vreau să îi văd pe toți pierzându-și viața...cel puțin, așa îi va hrăni altcineva”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel