Isărescu oferă noi argumente împotriva Codului Fiscal

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, joi, în conferința de prezentare a raportului trimestrial asupra inflației, că Banca Națională a României trebuie să redefinească traiectoria politicii monetare, în cazul în care Codul Fiscal rămâne în forma actuală.

"Aveam un program de reducere a ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), care este întrerupt. Eram mai corelați cu situația inflației, cel puțin cu aceasta vizibilă. Dacă mă întrebați în urmă cu un an ce fac dacă inflația devine negativă, spuneam: 'Bineînțeles că mă duc cu dobânda în jos'. Dar acum, ne uităm în spate și vedem că fierbe ceva ... și minusul este dat de o singură măsură: reducerea TVA la alimente. Și atunci trebuie să schimbăm traiectoria", a afirmat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, deciziile viitoare ale BNR depind de ceea ce se va întâmpla în Parlament cu Codul Fiscal.

"După mine, vorbind, repet și eu obsesiv, ca un economist rațional: sunt nu "n" variante, dar multe combinații, dacă se depășește acest impas mental - 1 (ianuarie), 6 măsuri cu cifre mari. De exemplu, la taxa pe stâlp, poate ne gândim să mai rămână ceva. Acum e 1% ... o reducem la 0,5%. Poate că merită când ai redevențe atât de mici în această țară. Ia să ne gândim puțin! Nu este un capăt de țară și nu va descuraja investiția ... Dar asta vor face aleșii poporului și Ministerul Finanțelor, nu BNR", a continuat guvernatorul Băncii Centrale.

Vezi și: Codul Fiscal, pretext pentru demisia lui Victor Ponta din funcția de premier

În opinia sa, pentru toate cele șase măsuri există mai multe combinații care se pot negocia.

Mugur Isărescu nu este de acord nici cu ipoteza conform căreia o reducere a impozitelor va diminua veniturile statului și îl va forța să se restructureze de la sine, devenind, astfel, eficient.

"După mine, această idee este cel puțin naivă și nu m-aș exprima atât de tranșant dacă nu am fi trăit anul 2010. Am văzut ce înseamnă aparatul de stat, că trăim în aceeași țară. Păi, acum lumea vorbește de majorări de salarii, și nu orice fel de majorări, iar dumneavoastră spuneți: 'Hai să reducem impozitele, să îi calmăm pe cei de la stat!' Nu îi calmăm. Se va reflecta din nou în sănătate, în educație, în faptul că reducerile promovate se vor dovedi inaplicabile. Ca să spun așa, ne vom face din nou de râs, pentru că, după ce vom face reducerile, vom constata că nu merg și le anunțăm și vom reveni din nou pe ele. Doar am trăit cu toții această situație", a explicat Mugur Isărescu.

Potrivit guvernatorului BNR, atât timp cât veniturile nu depășesc 32% din PIB, iar solicitările de cheltuieli ale statului român nu scad sub 40% din PIB, mărirea acestui decalaj este o greșeală.

"Ce greșeală facem? Vă spun în calitate de fost premier: avem niște economii dintr-un drum care nu a fost terminat ... . Nu înseamnă decât o plată amânată pe bugetul de la anul. În schimb, reducem venituri permanente", a conchis oficialul BNR.

Citește și: Emil Boc intervine în scandalul Noului Cod Fiscal

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel