Isărescu, acuzat de autoplagiat. Un intelectual de marcă, reacție tranșantă

DCNews Team / 29 ian 2017 / 09:44 Salveaza PDF Comentarii
Mugur Isărescu, guvernator BNR, anunț
Descriere foto: Mugur Isărescu, guvernator BNR, anunț

Scriitorul Dan Chiachir analizează ”autoplagiatul” de care este acuzat Mugur Isărescu. Presa ”indignaților” și unii membri ai PNL au declanșat o adevărată campanie de demascare a liderului BNR, acuzația de plagiat fiind ultima dintr-un lung șir de fapte grave pe care le-ar fi comis guvernatorul.

Presa de propagnadă îl acuză pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, că s-a autoplagiat masiv, preluând într-o carte din 2009, 180 de pagini din trei volume pe care le publicase în anii anteriori.

Scriitorul Dan Chiachir a comentat pentru DC News în legătură cu acest subiect.

”E o tâmpenie ideea asta cu autoplagiatul. De pildă, George Călinescu în Istoria Literaturii și-a trecut zeci de cronici din ”Adevărul literar” sau din alte reviste. Nicolae Manolescu, la fel. Sunt nespus de multe cazuri din astea. (...) E o tâmpenie cumplită. Mă mir că nu s-a sesizat nimeni de lucrul acesta. Cel puțin în literatură e un lucru curent. Un plagiat e plagiat, nu poate fi autoplagiat. E la fel de stupid ca și cum ai spune autosinucidere. 

Nu se cunoaște zona asta a proprietăților literare. Nu poate fi vorba de un autoplagiat, cel mult de a publica de două ori același lucru.

Când iei de la tine nu e niciun furt. Ai dreptul ăsta și poți să faci ce vrei. A fost o schiță și a devenit o nuvelă. O povestire pe care autorul și-a dezvoltat-o în roman... De pildă, cazul lui Petru Dumitriu - a început cu ”Bijuterii de familie” și a devenit trilogia ”Cronică de familie”. E o inepție, v-am spus. Mă surprinde că nu s-a sezizat nimeni de această inepție. Plagiatul, dacă se uită cineva în dicționar, înseamnă a lua de la altcineva.  

A vorbi de autoplagiat e la fel de absurd dacă ai spune că eu mi-am furat proprii bani din portofel. Dacă îmi scot banii mei din portofel cum pot să mă fur pe mine? Plagiatul e un furt, autoplagiatul nu există”, a conchis scriitorul Dan Ciachir. 


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27