Isărescu, acuzat de autoplagiat. Un intelectual de marcă, reacție tranșantă

Mugur Isărescu, guvernator BNR, anunț
Mugur Isărescu, guvernator BNR, anunț

Scriitorul Dan Chiachir analizează ”autoplagiatul” de care este acuzat Mugur Isărescu. Presa ”indignaților” și unii membri ai PNL au declanșat o adevărată campanie de demascare a liderului BNR, acuzația de plagiat fiind ultima dintr-un lung șir de fapte grave pe care le-ar fi comis guvernatorul.

Presa de propagnadă îl acuză pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, că s-a autoplagiat masiv, preluând într-o carte din 2009, 180 de pagini din trei volume pe care le publicase în anii anteriori.

Scriitorul Dan Chiachir a comentat pentru DC News în legătură cu acest subiect.

”E o tâmpenie ideea asta cu autoplagiatul. De pildă, George Călinescu în Istoria Literaturii și-a trecut zeci de cronici din ”Adevărul literar” sau din alte reviste. Nicolae Manolescu, la fel. Sunt nespus de multe cazuri din astea. (...) E o tâmpenie cumplită. Mă mir că nu s-a sesizat nimeni de lucrul acesta. Cel puțin în literatură e un lucru curent. Un plagiat e plagiat, nu poate fi autoplagiat. E la fel de stupid ca și cum ai spune autosinucidere. 

Nu se cunoaște zona asta a proprietăților literare. Nu poate fi vorba de un autoplagiat, cel mult de a publica de două ori același lucru.

Când iei de la tine nu e niciun furt. Ai dreptul ăsta și poți să faci ce vrei. A fost o schiță și a devenit o nuvelă. O povestire pe care autorul și-a dezvoltat-o în roman... De pildă, cazul lui Petru Dumitriu - a început cu ”Bijuterii de familie” și a devenit trilogia ”Cronică de familie”. E o inepție, v-am spus. Mă surprinde că nu s-a sezizat nimeni de această inepție. Plagiatul, dacă se uită cineva în dicționar, înseamnă a lua de la altcineva.  

A vorbi de autoplagiat e la fel de absurd dacă ai spune că eu mi-am furat proprii bani din portofel. Dacă îmi scot banii mei din portofel cum pot să mă fur pe mine? Plagiatul e un furt, autoplagiatul nu există”, a conchis scriitorul Dan Ciachir. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel