Isaac Herzog a fost ales președinte al Israelului

Isaac Herzog a fost ales președinte al Israelului  /  Sursă foto: Facebook Isaac Herzog
Isaac Herzog a fost ales președinte al Israelului / Sursă foto: Facebook Isaac Herzog

Isaac Herzog a devenit al 11-lea președinte al Israelului, fiind ales cu cea mai mare majoritate din istoria Israelului.

Isaac Herzog, președintele Agenției Evreiești, va fi al 11-lea președinte al statului Israel, după ce a primit 87 de voturi de la MK în cadrul unui vot secret, în plenul Knesset. Adversara lui Herzog, educatoarea câștigătoare a Premiului Israel, Miriam Peretz, a primit 27 de voturi și trei deputați s-au abținut. Dacă ar fi fost aleasă, Peretz ar fi devenit prima femeie președintă a Israelului.

A fost cea mai mare victorie din toate alegerile prezidențiale din istoria Israelului. Herzog va prelua funcția de la Reuven Rivlin când mandatul acestuia se va încheia, pe 9 iulie 2021. Herzog le-a mulțumit tuturor parlamentarilor care l-au votat și a spus că este o onoare să slujească întregul popor al Israelului. El a numit-o Peretz un erou și o inspirație.

"Voi fi președintele tuturor", a spus Herzog, evidențiind israelienii din spectrul politic și evreii din diaspora, notează JerusalemPost.

Un alt premier ar putea fi instalat în Israel

Adversarii prim-ministrului Benjamin Netanyahu au reușit să formeze o coaliție pentru învestirea unui nou guvern care ar pune capăt guvernării de 12 ani a actualului prim-ministru - cea mai lungă din istoria Israelului.

Liderul opoziţiei din Israel, Yair Lapid, s-a apropiat miercuri de debarcarea prim-ministrului Benjamin Netanyahu şi de formarea unui nou guvern după ce a fost de acord cu condiţiile puse de mai multe partide, inclusiv unul condus de ministrul apărării, Benny Gantz, a anunţat un purtător de cuvânt, citat de Reuters.

Aflat în funcţie de 12 ani, Netanyahu a fost adesea o figură polarizantă în ţară şi în străinătate. Încheierea mandatului său ar putea duce la suspendarea frământărilor politice interne, dar schimbările majore în politica externă a Israelului, aliat fidel al SUA, par mai puţin probabile. Yair Lapid, un centrist însărcinat cu formarea următoarei coaliţii de guvernare după ce conservatorul Netanyahu nu a reuşit să o facă în urma unor alegeri neconcludente la 23 martie, are termen până miercuri la miezul nopţii să prezinte o listă finală.

Lapid, fost prezentator TV şi autor în vârstă de 57 de ani, trebuie încă să ajungă la un acord cu partenerul său principal, naţionalistul Naftali Bennett, care ar servi ca primul premier în baza unei propuneri de rotaţie între cei doi. Partidul Yesh Atid al lui Lapid şi cel centrist Albastru-Alb al lui Gantz au transmis într-un comunicat comun că "au fost de acord cu schiţa guvernului şi chestiunile de bază legate de consolidarea democraţiei şi societăţii israeliene" (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel