Urmărește emisiunea live


Irlanda de Nord: Un atac terorist devine foarte probabil, în viitorul apropiat. Amenințarea crește de la nivelul „substanțial” la „sever”

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Nivelul amenințării terorismului din Irlanda de Nord a fost crescut de la „substanțial” la „sever”, ceea ce înseamnă că un atac este foarte probabil.

Mișcarea, bazată pe o evaluare a informațiilor MI5, urmează o creștere a activității republicane disidente, inclusiv un atac recent de armă asupra unui ofițer de poliție de top, scrie BBC.

Acesta inversează o scădere a nivelului de amenințare a terorismului din Irlanda de Nord - prima schimbare pentru 12 ani.

Anunțul a fost făcut de secretarul Irlandei de Nord, Chris Heaton-Harris.

Se consideră că MI5, serviciul de securitate al Regatului Unit revizuiește nivelul amenințării la fiecare șase luni: nivelul amenințării terorismului rămâne substanțial în restul Regatului Unit, ceea ce înseamnă că un atac este o posibilitate puternică.

Nivelurile de amenințare sunt concepute pentru a oferi o indicație a probabilității unui atac terorist și există cinci praguri care variază de la „scăzut” până la „critic”: „sever” este cu un nivel sub „critic”, ceea ce înseamnă că un atac este de aproape iminent.

Care sunt nivelurile de amenințare?

„Critic”: un atac este iminent
„Sever”: un atac este foarte probabil
„Substanțial”: atacul reprezintă o posibilitate
„Moderat”: posibilitatea unui atac poate fi luată în calcul
”Scăzut”: un atac este puțin probabil

De la ce a pornit totul?


Într-o declarație scrisă către parlamentari, Heaton-Harris a precizat: „Publicul ar trebui să rămână vigilent, dar să nu fie alarmat și să continue să raporteze orice îngrijorare pe care o au cu privire la serviciul de poliție din Irlanda de Nord (PSNI).

Simon Byrne, șeful PSNI, a declarat că forțele de ordine îi vor „urmări fără încetare pe cei care încearcă să provoace rău și să terorizeze comunitățile noastre și să-mi atace ofițerii și personalul”.

În februarie, polițistul de top, John Caldwell a fost împușcat de mai multe ori de doi indivizi, la finalul unui antrenament de fotbal.

Polițistul în vârstă de 48 de ani rămâne într-o stare critică în spital.

Atacul a fost asumat de noul IRA, cel mai mare și cel mai activ grup disident al temuților teroriști, ale cărui domenii principale de operațiune sunt în Londonderry și în regiunea Tyrone.

Grupul a fost format în 2012, iar evaluările anterioare de securitate au estimat că are aproximativ 500 de susținători, dintre care aproximativ 100 sunt pregătiți să comită acte de terorism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel