Irina Jianu: Papici mi-a propus un "troc" în dosarul Zambaccian

jianu
jianu

Irina Jianu, fosta șefă a ISC, a făcut o dezvăluire care i-a lăsat aproape fără replici pe cei 5 judecători ai  Înaltei Curți de Casație și Justiție, la audierea din dosarul „Zambaccian”, scrie Lumea Justiției. Jianu a povestit  că  procurorul Lucian Papici i-ar fi propus să declare că a dat mită lui Adrian Năstase în schimbul de a o scăpa de condamnarea din acest dosar. Neacceptând acet troc, Jianu a fost trimisă în judecată.

În dosarul „Zambaccian”, care este în faza recursului, în care fostul premier Adrian Năstase este acuzat de DNA de luare de mită și șantaj, o declarație a Irinei Jianu, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții, i-a lăsat mască pe judecători.

Întrebată dacă în timpul anchetei la DNA a fost îndemnată să facă declarații împotriva fostului premier Adrian Năstase, Irina Jianu  a confirmat că în timpul anchetei i s-a făcut o astfel de propunere, mai întâi prin ofițerul de poliție judiciară și apoi prin însuși procurorul șef al Secției I-a de la acea dată, nimeni altul decât Lucian Papici. Trocul era simplu: dacă declara că Adrian Năstase a primit mită de la ea, Irina Jianu va fi scoasă de sub urmărire și găsită nevinovată.

Potrivit luju.ro, această procedură este nelegală, întrucât în România nu există instituția negocierii, după cum nu există nici instituția provocării, dar ambele metode au fost folosite des în ultimii ani de către unii dintre procurorii DNA.

Irina Jianu a susținut că ofițerul de poliție judiciară Morari i-a spus că, dacă ar declara "așa cum trebuie" ar fi scoasă basma curată. Jianu l-a întrebat pe ofițer ce anume ar trebui să declare, moment în care acesta a ieșit din cameră și apoi a intrat procurorul șef, Lucian Papici. La rândul lui, acesta i-a spus că dacă va declara „ceea ce trebuie”, va obține o soluție favorabilă și nu va mai fi trimisă în judecată.

De remarcat că CSM  nu s-a autosesizat niciodată cu privire la aceste proceduri nelegale ale unora dintre procurorii anticorupție. În schimb, când a fost vorba de apărarea reputației procurorului Lucian Papici,  Inspecția Judiciară a duduit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel