IRCC a sărit de 4%. Cresc ratele. Lovitură pentru 450.000 de români

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Veste proastă pentru românii care au trecut de la ROBOR la IRCC. 

De astăzi, IRCC va arăta o valoare de 4,06%, în creștere față de 2,65% cât arăta până acum. Afectați ar fi 450.000 de români cu rate la bănci, arată informațiile vehiculate în presa economică. 

Dar, în ultimele luni, în fața creșterii ROBOR, tot mai mulți români au negociat cu băncile trecerea de la ROBOR la IRCC. 

Valoarea ROBOR: 

ROBOR la 3 luni: 7,93%

ROBOR la 6 luni: 8,1%

ROBOR la 12 luni: 8.23%

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Valoarea ROBOR a încetat să mai accelereze puternic de când guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a ieșit public și a transmis băncilor că au cam sărit calul. De atunci, ROBOR a rămas constant în jurul a 8%. ”ROBOR-ul este un indicator financiar, un preț al banilor, arată dobânda la care băncile se împrumută între ele pe piața interbancară” ne-a explicat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Prin lege, ROBOR-ul influențează ratele creditelor de consum și creditele ipotecare. 

ROBOR a fost înlocuit în 2019 cu IRCC. Acesta nu mai este utilizat la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile din luna mai a anului 2019, dar rămâne indicatorul cel mai folosit în calcularea ratelor. Conform directorului general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, 17.000 de români au cerut fondului trecerea de la ROBOR la IRCC, iar procesul este ireversibil: ”Tot ce înseamnă credite luate în ROBOR se poate solicita instituției financiar-bancare o trecere de la ROBOR la IRCC. La Fondul Național de garantare am ajuns deja la 17.000 de cereri. (...) Legislația actuală nu permite migrarea de la IRCC înapoi. E clar că sunt doi indicatori care au în componența lor cam aceleași variabile, IRCC-ul nu poate depăși ROBOR-ul, asta e clar, dar acum vedem o stagnare a ROBOR-ului undeva la 7-8%”. 

Și IRCC ar sări de 7% anul viitor

Economistul Iancu Guda nu vede cu ochi buni trecerea de la ROBOR al IRCC, așteptându-se ca prima dobândă (ROBOR) să scadă anul viitor, când, conform acestuia, IRCC va urca la peste 6%: ”Trecerea de la ROBOR la IRCC nu a fost o mişcare bună. Practic, ai suportat deja o creştere pe ROBOR, cât timp ai fost acolo, şi acum te-ai dus pe IRCC care, aşa cum am avertizat, va creşte. Şi iată că pentru trimestrul 4 din acest an media aferentă trimestrului 2 se duce spre 4 şi ceva la sută, dar astăzi valoarea în piaţă a IRCC este 6,5%. Ceea ce înseamnă că în trimestrul 1 din 2023 media se va duce la 6% şi probabil că în trimestrul 2 din 2023 va sări de la 7%”. 

”Practic, cine are rate cu IRCC şi a plătit 1000 lei anul acesta, anul viitor va avea 2000 lei cost anual. ROBOR ar trebui să scadă anul următor, în linie cu inflaţia", a explicat Iancu Guda. Citește mai mult aici

În luna iulie, vicepreședintele CFA, Adrian Codîrlașu spunea despre ceea ce avea să se întâmple cu ROBOR și IRCC: ”Dacă ROBOR-ul crește, IRCC-ul va urma”, dar ”cu șase luni mai târziu”: ”Asta s-ar câștiga, câteva luni”. 

Întrebat dacă e momentul să ne facem credite, vicepreședintele CFA spune că depinde și că ”în primul rând, trebuie să ne facem calculele dacă putem suporta ratele în creștere”. ”Dacă avem veniturile indexate la inflație, la credit am plăti o rată reală de dobândă negativă, deci mai puțină putere de cumpărare decât primim. (...) Da, putem lua credite, dar trebuie să ne facem calculele și dacă avem protecție la inflație. În ultimul an, salariile au crescut undeva cu 12%, pe o inflație cu 15%, deci s-a păstrat cumva puterea de cumpărare, deci nu s-a pierdut masiv puterea de cumpărare” spunea el. Citește mai mult aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel