Iranul transportă arme Siriei, via Irak

siria dcc
siria dcc

În încercarea de a-l ajuta pe preşedintele Bashar al-Assad să stopeze revoltele iscate acum 18 luni, Iranul trimite Siriei militari şi cantităţi mari de arme prin spaţiul aerian din Irak, cu ajutorul unor avioane de civili, scrie Reuters.

Luna aceasta, oficiali SUA aveau bănuieli cu privire la unele zboruri ale avioanelor iraniene prin Iraq, suspectate că  ar trimite ajutor militar lui Bashar al-Assad, un devotat aliat a Iranului. Senatorul american John Kerry a declarat miercuri că va revizui ajutorul S.U.A în Bagdad dacă nu vor fi oprite asemenea operaţiuni. Iranul însă, spune că nu permite zboruri de felul acesta pe teritoriul său. Dar raportul obţinut de agenţia Reuters spune altceva: cantităţi mari de arme au fost trimise din Iran către Siria via Irak. Aceste transferuri sunt organizate de IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps). ”Asta face parte dintr-un modus operandi revizuit cu privire la care oficialii americani s-au adresat de curând publicului, ca urmare a unor declaraţii anterioare ce susţineau contrariul,” se arată în raport, o copie a acestuia fiind trimisă de un dimplomat al Naţiunilor Unite. ”Avioanele zboară de la Iran spre Siria prin Irak aproape zilnic, transportâd trupe IRGC şi zeci de tone de arme pentru a oferi ajutor trupelor de securitate şi miliţiilor siriene care luptă împotriva rebelilor,” se mai arată în raport. În documentul citat se mai arată că Iranul sprijină regimul din Damasc şi prin camioane trimise tot prin teritoriul irakian.

Deşi aceste acuzaţii despre transportul de arme din Iran la Damasc via Irak nu sunt o problemă nouă, recentul raport arată că aceste acţiuni au o amploare mult mai mare decât se cunoaştea până în prezent, şi sunt mai sistematice datorită unei înţelegeri dintre oficialii iranieni şi cei irakieni. Ali al-Moussawi, consilierul prim-ministrului irakian Nuri al-Maliki, infirmă inormaţiile din raport. ”Irakul respinge acuzaţiile nefondate conform cărora Iranul foloseşte spaţiul său aerian pentru a trimite armament Siriei (...) Prim-ministrul irakian cere de asemenea găsirea unei soluţii paşnice pentru încheierea conflictului din Siria şi ... nevoia de a interzice oricărui stat să intervină în conflictul intern de acolo, fie că o face prin aprovizionarea de armament, fie că ajută pe alţii să facă asta,” a declarat consilierul premierului irakian.

Intervenţia SUA

Problema armelor transportate din Iran în Siria a apărut în repetate rânduri în discuţiile de la o conferinţă a Senatului american desfăşurată la Washington, ce avea ca obiectiv nominalizarea lui Robert Beecroft în funcţia de ambasador american la Bagdad. Dl Beercroft a declarat că oficialii americani au spus răspicat că opraţiunile din Irak trebuie să înceteze. John Kerry, oficial al Relaţiilor Externe americane se gândeşte a revizuirea ajutorului pe care îl oferă Bagdadului, fiind dezamăgit de nerespectarea cerinţelor venite de la Washington. ”Ni se pare complet deplasat că noi încercăm să contruim o democraţie, să-i sprijinim prin punerea în pericol a vieţilor militarilor americani, investim bani şi ei acţionează împotriva intereseor noastre într-un mod atât de evident,” a spus John Kerry.  Raportul citat, despre care diplomaţii vestici spun că e credibil şi în concordanţă cu informaţiile lor, arată de asemenea că Iranul a ajuns la o înţelegere cu Iraku pentru a-i folosi spaţiul aerian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel