Iranul susține că ridicarea sancţiunilor americane este "linia roşie" pentru salvarea acordului nuclear

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Eliminarea sancţiunilor americane este 'linia roşie' a Iranului în negocierile de la Viena cu marile puteri pentru salvarea acordului nuclear din 2015, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, potrivit căruia discuţiile se vor relua marţi în capitala Austriei.

Statele Unite au restabilit vineri 'derogări de la sancţiuni care să permită o participare externă' pentru a asigura 'neproliferarea', din cauza 'îngrijorărilor în creştere' create de dezvoltarea continuă a activităţilor nucleare iraniene, a indicat un responsabil de rang înalt din Departamentul de Stat, transmite Reuters, citat de Agerpres. 

El a precizat că aceasta nu constituie un semnal că Washingtonul se află pe punctul de a ajunge la un acord.

"Problema ridicării sancţiunilor este linia roşie a Iranului în negocieri"

'Problema ridicării sancţiunilor şi ca Iranul să beneficieze din aceasta este linia roşie a Iranului în negocieri', a afirmat luni purtătorul de cuvânt Saeed Khatibzadeh.

'Washingtonul a decis să ia o măsură care nu are niciun impact asupra situaţiei economice a Iranului (...) Un guvern (american) responsabil ar trebuie să revină în acord şi să-şi îndeplinească obligaţiile', a adăugat el.

Hossein Amirabdollahian: Decizia americană este bună, dar insuficientă

Duminică, şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amirabdollahian, a afirmat că decizia americană este 'bună, dar insuficientă'. Iranul, care neagă că ar fi încercat vreodată să obţină arma nucleară, a încălcat progresiv condiţiile acordului ca reacţie la decizia din 2018 a preşedintelui american Donald Trump de a retrage SUA din înţelegere şi de a reimpune sancţiuni dure Teheranului.

Teheranul şi Washingtonul - opt runde de negocieri indirecte

Începând din aprilie, Teheranul şi Washingtonul au avut la Viena opt runde de negocieri indirecte menite să reinstituie acordul prin care Iranul s-a angajat să-şi limiteze programul nuclear în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale care i-au redus drastic exporturile de petrol. Discuţiile s-au întrerupt la 28 ianuarie pentru ca negociatorii principali să revină în ţările lor pentru consultări.

Duminică, emisarul special al SUA pentru Iran, Robert Malley, a declarat că va reveni în scurt timp la Viena, el insistând că acordul încă poate fi revigorat. Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt de la Teheran, a precizat că negociatorul-şef iranian, Ali Bagheri Kani, va fi la Viena marţi, când negocierile se vor relua. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel