Iranul și Irakul își consolidează legăturile. Vor plecarea americanilor din regiune

Decizie de ultim moment a autorităților iraniene și irakiene. Cum își vor consolida aceștia parteneriatele.

Ministrul irakian de externe, Fuad Hussein, a încheiat o călătorie diplomatică de două zile la Teheran în cadrul căreia s-a întâlnit cu oficiali iranieni de top pentru a discuta despre intensificarea legăturilor politice și economice și despre rolul Statelor Unite în regiune. Sâmbătă, Hussein s-a întâlnit cu președintele iranian Hassan Rouhani, cu ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif și cu președintele parlamentului, Mohammed Bagher Ghalibaf.

Întâlnirile la nivel înalt au avut loc după ce liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei, s-a întâlnit în iulie cu premierul Irakului, Mustafa al-Kadhimi, la Teheran, în timpul primei sale călătorii în străinătate de la preluarea mandatului la începutul lunii mai, după aproape șase luni de blocaj politic. Președintele iranian, Rouhani, i-a spus lui Hussein că Iranul sprijină pe deplin unitatea dintre facțiunile șiite, sunnite și kurde din Irak și a declarat că trupele americane sunt un factor destabilizator în regiune.

Este o responsabilitate nu doar pentru Iran, ci pentru orice țară cu forțe americane pe solul său, să încerce să pună capăt acestei prezențe, a spus Rouhani, adăugând că Iranul susține un vot al parlamentului irakian pentru expulzarea trupelor americane, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel