Iranul revendică securitatea asupra strâmtorii Ormuz

Eduard Pascu / 14 iun 2019 / 11:04 Salveaza PDF Comentarii

Iranul şi-a asumat vineri responsabilitatea pentru securitatea Strâmtorii Ormuz şi a respins acuzaţiile legate de atacurile de joi asupra a două petroliere, în Golful Oman, transmite radioul de stat, preluat de Reuters.

"Răspundem de menţinerea securităţii în strâmtoare şi am salvat în cel mai scurt timp posibil echipajele petrolierelor atacate", a declarat Abbas Mousavi, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Teheran.

Oficialul a adăugat că "acuzaţiile secretarului de stat american (Mike) Pompeo la adresa Iranului sunt alarmante".

Atacurile de joi, puse de Statele Unite pe seama Iranului, au fost urmate de creşterea cotaţiilor petrolului şi au creat temeri privind o nouă confruntare între cele două ţări, menţionează Reuters.

Cauza exploziilor care au determinat echipajele să abandoneze cele două nave - Front Altair şi Kokula Courageous - nu este încă stabilită. Deflagraţiile produse la sud de Strâmtoarea Ormuz au avut loc la o lună după sabotaje ale unor vase în largul emiratului Fujairah.

Prin strâmtoarea dintre Golful Persic şi Golful Oman trece aproape o cincime din traficul petrolier mondial - peste 17 milioane de barili pe zi.

O sursă a agenţiei Reuters a afirmat că explozia de pe Front Altair a fost provocată de o mină magnetică. Nava, proprietate norvegiană, s-a scufundat după ce la bord s-a declanşat un incendiu.

Firma japoneză care opera petrolierul Kokuka Courageos a susţinut că acesta a fost lovit de o torpilă, informaţie dezminţită de o persoană care cunoaşte subiectul, potrivit aceleiaşi agenţii. Forţele armate americane au difuzat joi o înregistrare video care arată cum Gardienii Revoluţiei din Iran îndepărtează o mină neexplodată de pe flancul navei. Comandamentul Central al SUA a difuzat şi fotografii în care pare să se vadă o mină magnetică. 

Teheranul a avertizat de mai multe ori că va bloca Strâmtoarea Ormuz, dacă sancţiunile impuse de Statele Unite împiedică vânzările de petrol iranian. Washingtonul a reintrodus măsurile împotriva Iranului după ce preşedintele american Donald Trump a decis în mai anul trecut retragerea unilaterală din acordul nuclear încheiat în 2015. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27