Iranul respectă în continuare prevederile acordului nuclear (AIEA)

Iranul respectă în prezent restricţiile înscrise în acordul nuclear semnat semnat în anul 2015 cu cele cinci mari puteri ale lunii, deşi a anunţat cu trei săptămâni în urmă că nu se va mai conforma unei părţi din aceste obligaţii după ce SUA au reinstituit sancţiuni economice împotriva Teheranului, a anunţat vineri Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), relatează agenţiile AFP şi EFE.

Conform AIEA, stocul iranian de apă grea a crescut uşor, la 125,2 tone, dar rămâne totuşi sub pragul maxim autorizat de 130 de tone, iar cel de uraniu îmbogăţit UF6 a crescut la 174,1 kilograme, faţă de maximul de 300 acceptat de acord. Prin urmare, experţii acestei organizaţii apreciază că Iranul respectă în continuare prevederile acordului. SUA, care s-au retras din acest acord în luna mai 2018, au reintrodus de atunci în două etape sancţiunile împotriva Iranului, afectând puternic economia iraniană şi relaţiile comerciale între Teheran şi alte ţări semnatare ale acordului.

În replică, Teheranul a anunţat la începutul acestei luni că va înceta să-şi limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit faţă de care se angajase în virtutea acordului nuclear încheiat în 2015. Mai mult, întrucât Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia - celelalte semnatare ale acordului - nu au reuşit să-şi respecte promisiunea de a permite Iranului să beneficieze de avantajele economice de pe urma acordului, prin eludarea sancţiunilor americane, Teheranul le-a dat în aceeaşi zi, pe 8 mai, un termen de '60 de zile' pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor americane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel